UVODNIK NOVOG BROJA

Zapad je u srazu s SSSR-om trebao i bivše ustaše

VP
11.12.2018.
u 15:45

Kad sam nekima spomenuo koja će biti glavna tema prosinačkog broja magazina, da će biti riječ o Hrvatima koji su trebali ići u rat protiv kubanskog komunističkog vođe Fidela Castra, svi su ostali u čudu!

Kad sam nekima spomenuo koja će biti glavna tema prosinačkog broja magazina, da će biti riječ o Hrvatima koji su trebali ići u rat protiv kubanskog komunističkog vođe Fidela Castra, svi su ostali u čudu! Nitko nikad nije čuo da su se neki Hrvati trebali ići boriti protiv Castra na Karibe.

Štoviše, ne njih nekolicina, nego da je plan bio ustrojiti postrojbu veličine divizije, popunjenu hrvatskim političkim emigrantima, koja bi bila upućena u Dominikansku Republiku, i ondje njezin režim branila od napada Castrovih snaga, a istodobno tako i priječila daljnje širenje komunizma na Karibima. One upućenije u zbivanja nakon Drugoga svjetskog rata, koji se time bave, upućenima u novo dijeljenje karata u hladnome ratu, kad su dojučerašnji ratni saveznici postali ljuti protivnici, upućenima u kretanja u hrvatskoj političkoj emigraciji, ne čudi da su se i hrvatski politički emigranti opredijelili za jednu od strana u hladnome ratu. Dakako, za Zapad. Naravno, tko su nakon rata bili ti emigranti? To su bili bivši pripadnici Ustaškog pokreta i vlasti NDH, ili simpatizeri režima NDH, ili svakako zagriženiantikomunisti. No u prvom redu to su bili ljudi koji su bili dio sustava NDH i pred partizanima/komunistima pobjegli su iz zemlje. U svemu tome bile su dvije računice. Jedna je bila emigrantska, gdje se računalo na sraz Zapada i SSSRa, i da će se u tom srazu opet naći prostor za ponovno osnivanje samostalne hrvatske države. To je bio san, daleko od realnosti. I druga je bila računica, ona američka, i općenito zapadnjačka, u kojoj su bili ukalkulirani hrvatski emigranti.

Zapad je njih pak trebao za prikupljanje informacija, pa su mnogi od njih radili za zapadne službe, počevši od toliko poznatog svećenika Krunoslava Draganovića, do mnogih drugih, koji su ne samo radili za zapadne službe, nego bili i u zapadnim vojskama, ratovima, recimo u Korejskom ratu, pa je Zapad na takve zagrižene antikomuniste računao i trebao je tako motivirane ljude. Sve to imate prilike za pročitati i mnogo toga novoga naučiti iz glavne teme ovoga broja. I tako završavamo 2018. godinu, i s novom godinom krećemo s novim sadržajnim iznenađenjima. No o tome u idućem broju. Svima čestit Božić i sve najbolje u novoj godini! 

 

Foto: VP

Novi broj VP-a je u prodajo od 5. prosinca 2018.

 

Komentara 1

AI
AimeeDa
10:55 29.12.2018.

Donosim 89 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to++++>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije