IZ NOVOG BROJA

Zakašnjela pravda

Foresight Unlimited
28.10.2020.
u 08:08

Temeljen na istinitoj priči o skupini veterana Vijetnamskoga rata koji su se 35 godina borili za posthumnu dodjelu Medalje časti njihovu suborcu, „The Last Full Measure“ ima izvrsne glumce u mlakoj priči neiskorištenoga potencijala.

Ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnicu Oluje Hrvatska je proslavila na poseban način: predsjednik Republike Zoran Milanović dodijelio je odličja petorici zapovjednika gardijskih brigada HVO-a koje su sudjelovale u Oluji.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. Odlikovani su umirovljeni generali, što je gestu učinilo posebno zanimljivom jer su priznanja stigla čak 25 godina nakon što su se iskazali u ratu i dali svoj doprinos. Ovdje nipošto nećemo ulaziti u političke konotacije toga čina, ali taj događaj podsjetio nas je na američki film The Last Full Measur“ s kraja prošle godine (nažalost, film još nema hrvatsku distribuciju pa tako ni službeni prijevod naslova).

Film je snimljen po istinitoj priči i prati nastojanja zaposlenika Pentagona Scotta Huffmana da posthumno dodijeli Medalju časti članu Ratnoga zrakoplovstva SAD-a Williamu H. Pitsenbargeru. Zanimljivo je u toj priči što je Pitsenbarger umro prije gotovo 35 godina upravo u toj bitki Vijetnamskoga rata za koju mu se želi dodijeliti medalja, ali njegovi suborci i svjedoci

toga herojskog čina još su živi i ustraju da se konačno ispuni pravda. The Last Full Measure“ ima previše patetičnih scena i zamornih dijaloga, ali spašavaju ga stare legende Hollywooda poput Williama Hurta, Samuela L. Jacksona i Petera Fonde u izvrsnim ulogama izmučenih ratnih veterana koji ovoj istinitoj priči daju poseban značaj kakav zaslužuje.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2020. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije