IZ NOVOG BROJA

Vojnik i cigareta

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
27.07.2022.
u 08:12

Za Domovinski rat veže se ime generala Petra Stipetića koji je najvažnije događaje ovjekovječio s cigaretom u ruci

Odabravši ovu temu za novi broj „Vojne povijesti“, shvatili smo da i cigareta polako odlazi u povijest. Cigareta je po svojim svojstvima rado konzumirana u ratovima jer utjecaj duhana smanjuje stres, opušta, umanjuje osjećaj gladi te je na taj način bio jedan od najboljih prijatelja u borbi.

Veliku reklamu cigarete su dobile kroz film te ekspanziju doživljava u Drugome svjetskom ratu, najviše zahvaljujući Lucky Strike cigaretama koje su promovirali američki vojnici, a jedna od ikona tog vremena, glumac John Waine, koji je snimio pregršt ratnih filmova, na isti je način promovirao cigaretu. Kad smo se već dotakli Drugoga svjetskog rata, nemoguće je ne spomenuti i britanskog premijera Winstona Churchilla koji je uz podignuta dva prsta bio poznat po gotovo uvijek prisutnoj cigari u rukama. Vijetnamski rat nam je donio kutije cigareta kao statusni simbol zakačene na vojničke kacige i popularizaciju Zippo upaljača iako se on počeo proizvoditi već 30-ih godina prošlog stoljeća te je u Drugome svjetskom ratu tvornica svoju cjelokupnu proizvodnju podredila proizvodnji upaljača za američku vojsku.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije