IZ NOVOG BROJA

Vojničke i dočasničke sablje u NDH

Zlatko Čondić
20.08.2019.
u 07:36

Budući da NDH do 1944. nije imala svoju proizvodnju sablji, podijeljene su sablje iz bivših arsenala vojske Kraljevine Jugoslavije, mahom austrougarske sablje.

Razdoblje Nezavisne Države Hrvatske nepresušan je izvor za sve kolekcionare i istraživače toga iznimno važnoga dijela hrvatske povijesti. Zbog bezbrojnih uništenih artefakata i višegodišnje šutnje prouzročene strahom od represije u bivšem „narodnom“ režimu, ne treba čuditi da je do nekih podataka bilo gotovo nemoguće doći.

Tek nakon pobjede u Domovinskome ratu i uspostave samostalne i neovisne Republike Hrvatske mnoge neispričane priče i davno skrivene fotografije iz obiteljskih albuma počele su polako izlaziti na svjetlo dana, a brojni povjesničari počeli su se iz različitih razloga baviti ovom nadasve zanimljivom tematikom. Upravo su te fotografije najvjerodostojniji izvor na osnovu kojega s popriličnom sigurnošću možemo rekonstruirati s kakvom su sve opremom i naoružanjem raspolagali hrvatski vojnici na samome početku Drugoga svjetskog rata.

Posebno zanimljivo, i nažalost nedovoljno istraženo područje odnosi se na sablje iz ranoga razdoblja Nezavisne Države Hrvatske. Budući da Hrvatska do 1944. godine nije imala svoju proizvodnju sablji, a one su i dotad službeno bile propisane za vojnike, dočasnike i časnike pojedinih konjaničkih domobranskih postrojbi, pristupilo se najjednostavnijem rješenju – podijeljene su im sablje iz bivših arsenala vojske Kraljevine Jugoslavije. Mahom se tu radilo o starim, davno kupljenim ili zaplijenjenim austrougarskim vojničkim i časničkim konjaničkim sabljama M.1861, M.1869 i M.1904.

Sablja je prema važećem propisu nošena o lijevome boku ili obješena o stražnju lijevu stranu sedla. Nošena je na dužem kožnom visku kroz koji se provlačio obični široki vojnički remen. Uz sablju je išla i kožna kićanka („Faustriemen“) s nešto dužim resama od onih austrougarskih. Pomoću nje se sablja u borbi fiksirala za zglob konjanika i tako se preveniralo njezino eventualno ispadanje iz ruke od siline zamaha. Sudeći prema sačuvanim fotografijama iz toga razdoblja, na kojima je vidljiva poprilična šarolikost u opremi i naoružanju, očito je da svi propisi baš i nisu strogo poštovani.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2019.            


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije