IZ NOVOG BROJA

Veličanstveni portret monstruma

titlovi.com
30.05.2019.
u 07:58

U filmu „Hitler: Konačni pad“ prikazani su posljednji dani nacističke Njemačke i raspad jedne sulude ideje i njezinih najvjernijih fanatika uz izvrsnu glumu Brune Ganza.

Teško je glumiti utjelovljenje zla. Ovdje pritom ne mislimo na neku fiktivnu verziju vraga, nego na pravoga čovjeka od krvi i mesa koji je postao sinonim za patnju i zlo: na Adolfa Hitlera.

I sami možete zamisliti da je vrlo teško glumiti Hitlera, jer osudit će te ako ga glumiš s previše ljudskosti, ali i ako je naglasak na zlobi toliki da prelazi u karikaturu. Prije malo više od dva mjeseca, točnije 15. veljače ove godine, preminuo je Bruno Ganz, švicarski glumac koji je u filmu „Hitler: Konačni pad“ gledateljima predstavio posljednje dane Adolfa Hitlera s okrutnom izvršnošću. Uloga Hitlera u ovome filmu Ganzu je potpuno zasluženo donijela pohvale cijeloga svijeta i obilježila mu karijeru, tako da smo se odlučili prigodno prisjetiti ovoga odličnog filma u spomen na nedavno preminuloga velikog glumca.

U filmu „Hitler: Konačni pad“ prikazani su posljednji dani nacističke Njemačke i raspad jedne sulude ideje i njezinih najvjernijih fanatika. Dok Crvena armija steže obruč oko Berlina, nacistička vrhuška zajedno s Hitlerom skriva se u bunkeru ispod grada. Iako postaje očito da je poraz neizbježan, oni se odbijaju suočiti s realnošću i žive nacional-socijalizam do posljednje sekunde života. Zanimljivo je da ovaj film ne počinje niti ne staje s Hitlerom, nego je većina događaja prikazana iz kuta Hitlerove mlade tajnice Traudl Junge. Film se zapravo i bazira na dokumentarcu o Traudl Junge „Blind Spot: Hitler’s Secretary“, njezinoj knjizi „Bis zur letzten Stunde“ i knjizi „Der Untergang“ povjesničara Joachima Festa.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. svibnja 2019.       

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije