BOMBARDIRANJE DRESDENA - NA DANAŠNJI DAN

U jednom danu poginulo je 135000 ljudi

Dresden
Foto: WWII Today
13.02.2017.
u 16:02

Što se postiglo time? Strateški ništa, jer su Nijemci već tada bili na rubu predaje.

Na današnji dan, predvečer, 13. veljače 1945. godine, započelo je veliko savezničko bombardiranje Dresdena. Grad koji se nazivao "Firenzom na Elbi", u par dana je pretvoren u pepeo i vatru; poginulo je u samo jednom danu oko 135 000 ljudi, piše History.

To je uz Hirošimu i Nagasaki bilo najveće bombardiranje ikada. Što se postiglo time? Strateški ništa, jer su Nijemci već tada bili na rubu predaje.

Uz ostale zaključke iz veljače 1945. i konferencije na Jalti, Saveznici su odlučili započeti sa strateškim bombardiranjem njemačkih gradova koji su poznati po proizvodnji kako bi se zaustavio nacistički ratni stroj. Velika ironija je u tome što Dresden, koji je srednjovjekovni grad, nikada nije bio veliko središte vojne ili velike civilne industrije. Kasnije su se Saveznici i Nijemci svađali oko pravog razloga vatrenog bombardiranja; službeni je razlog bio uništavanje glavnog komunikacijskog središta kako bi se ometala njemačka komunikacija jer su se u tom trenutku borili protiv Sovjeta.

800 američkih i britanskih aviona izbacilo je oko 3 400 tona eksploziva. Vatrena oluja koja se stvorila u dva dana gorila je još nekoliko dana; na ulicama su gorjela trupla. Osam kvadratnih kilometara je uništeno te je prebrojano između 35 i 132 tisuća tijela; to je vrlo moguće jer je tada dolazilo na tisuće izbjeglica s istoka. Bolnice nisu mogle primiti velik broj ranjenih te su gorile.

Uz američke ratne zarobljenike u Dresdenu nalazio se i Kurt Vonnegut koji je opisao svoje iskustvo bombardiranja u antiratnom romanu Slaughterhouse Five.

*Prema najnovijim istraživanjima, komisija je utvrdila u zračnim napadima da je poginulo do 25.000 ljudi. Točna brojka nikada nije utvrđena.

>>Kina će prodavati nove rakete "AR-2" u inozemstvo

>>Sovjeti zauzeli Varšavu

Komentara 1

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
20:19 13.02.2017.

Iz ovoga je jasno vidljivo kako se uči subjektivna povijest u školama. Već 70 godina saveznici su "osloboditelji" i "good guys" dok su nacisti bili barbari, zločinci i "bad guys", a kad bi čovjek pitao koji je grad na ovakav način stradao od strane nacista? Cijeli rat je izrežiran, a krivnja svedena na jednu naciju, da bi anglosaksonci mogli vladati 100 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije