IZ NOVOG BROJA

Varaždinska 16. pješačka pukovnija na Balkanskome bojištu 1914. godine

Državni arhiv Bjelovar
15.04.2020.
u 07:49

Pukovnija od 1913. nosi naziv generala konjaništva, baruna Arthura Giesla von Gieslingena, brata baruna Wladimira Giesla von Gieslingena, veleposlanika Austro-Ugarske u Kraljevini Srbiji.

Vojna operacija austrougarske vojske u ljeto i jesen 1914. godine protiv Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore, definirana kao „kaznena ekspedicija“ zbog osvete Sarajevskoga atentata na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, imala je prvenstveni cilj brze i odlučujuće pobjede nad neprijateljem kako bi se sve raspoložive austrougarske postrojbe, nakon ostvarene pobjede, oslobodile za glavnu bitku protiv carske Rusije u Galiciji, današnjoj južnoj Poljskoj i zapadnoj Ukrajini.

Postrojbe raspoređene na Balkanskome bojištu bile su potrebne na Istočnome bojištu protiv brojčano jačega i materijalno bolje opremljenoga te u krajnjoj liniji opasnijega protivnika carske Rusije. Ukupno su austrougarske oružane snage, „Ballkanstreitkräfte“ – Balkanske oružane snage, na početku borbenih djelovanja u kolovozu 1914. godine imale snagu od 282 000 pušaka, 10 000 konjanika i 744 topa. Do kraja 1914. godine austrougarska vojska poslala je oko 450 000 vojnika protiv kraljevina Srbije i Crne Gore. S druge strane, srpske snage procjenjuju se na

264 000 pušaka, 11 000 konjanika i 828 topova. Međutim, kako ističe Schindler, ovim brojkama nisu pridodane neregularne, paravojne snage – „Komiti“. „Komiti“ su najvećim dijelom bili naoružani seljaci i civili koji su nosili oružje, prema današnjem kriteriju svojevrsne paravojne snage. Oni su bili brojni, i u ratnim operacijama 1914. godine svojim gerilskim načinom ratovanja nanosili su velike gubitke austrougarskim snagama. Djelovali su uglavnom u pozadini, remetili linije opskrbe i iz zasjede na glavnim i sporednim putovima pucali na neprijatelja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2020. 

Komentara 1

HO
hoxesec643
19:02 21.04.2020.

How To Work From Home" on-line Jobs 2020 Here square measure seven at-home jobs that pay a minimum of $100/day. and there is quite the range too! a number of these work-at-home jobs square measure additional specialised, others square measure jobs that anyone will do. all of them pay a minimum of $3000/month, but some pay the maximum amount as $10,000....................www.richfly2.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije