IZ NOVOG BROJA

Uniforma pripadnika 9. srednjodalmatinske bojne HOS-a "Rafael Vitez Boban" Ivice Najeva

Muzej Domovinskoga rata u Splitu
25.03.2021.
u 07:45

Priključio se HOS-u u studenome 1991., a nakon što je HOS integriran u HV, djeluje kao pripadnik 9. bojne HOS-a pod zapovjedništvom 159. brigade na zadarskome bojištu.

U fundusu Muzeja Domovinskog rata u Splitu nalazi se bogata zbirka vojnih odora i uniformi. Velik dio te zbirke skupljen je putem donacija osoba koje su bile pripadnici Hrvatske vojske te nam svjedoče o ratnome putu osobe koja ju je nosila tijekom Domovinskoga rata.

Najzanimljivije su one uniforme koje na sebi imaju vidljive tragove kao rezultat ratnoga djelovanja i sukoba s neprijateljskom vojskom u određenoj akciji. Ako su vidljivi tragovi na uniformi, to nažalost često znači da je došlo do ranjavanja ili, u gorem slučaju, pogibije pripadnika koji je nosio tu uniformu.

U ovome broju „Vojne povijesti“ predstavljamo maskirnu uniformu pripadnika 9. bojne HOS-a „Rafael Vitez Boban“ Ivice Najeva u kojoj je ranjen 19. veljače 1993. u Zemuniku Gornjem u zaleđu Zadra. Hrvatske obrambene snage, skraćeno HOS, bile su oružano krilo Hrvatske stranke prava koje su uspostavljene negdje oko lipnja 1991. godine u svrhu obrane Hrvatske od velikosrpske agresije. Postrojbe HOS-a osnivane su u gotovo svim mjestima gdje je bila osnovana i podružnica HSP-a, a broj pripadnika varirao je od mjesta do mjesta.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije