OSNUTAK ŽIDOVSKE DRŽAVE

UN glasovao za podjelu Palestine

History - Washington State University
29.11.2017.
u 10:34

Radikalne židovske skupine terorističkim akcijama borile su se protiv britanskih snaga u Palestini.

Unatoč snažnoj arapskoj opoziciji, UN je glasovao pozitivno za podjelu Palestine i utemeljenje neovisne židovske države, piše History.

Moderan sukob između Židova i Arapa u Palestini datira još od 1910-ih godina kada su obje grupe počele svojatati područje pod britanskom kontrolom. Židovi su bili Cionisti - emigranti iz Europe i Rusije koji su se vratili u svoju prastaru židovsku domovinu kako bi utemeljili modernu židovsku državu. Palestinski Arapi pokušali su zaustaviti židovsku imigraciju te su postavili sekularnu palestinsku državu.

Početkom 1929. godine, Arapi i Židovi su se otvoreno borili u Palestini, a Britanci su pokušali ograničiti židovsku imigraciju kako bi se dodvorili Arapima. Kao rezultat holokausta u Europi, velik je broj Židova ilegalno ušao u Palestinu tijekom Drugoga svjetskog rata. Radikalne židovske skupine terorističkim akcijama borile su se protiv britanskih snaga u Palestini. Na kraju Drugoga svjetskog rata, SAD je podržao cionistički pokret.

Britanija, koja tada nije mogla pronaći praktično rješenje, prebacila je problem UN-u koji je 29. studenoga 1947. godine glasovao za podjelu Palestine.

Židovi su prema podjeli trebali držati više od polovice Palestine iako su činili manje od polovice cjelokupne palestinske populacije. Palestinski Arapi, uz dragovoljce iz ostalih zemalja, borili su se protiv cionističkih snaga, međutim, Židovi su ubrzo počeli vladati dijelom područja prema rezoluciji UN-a i dijela arapskog područja. Dana 14. svibnja 1948. godine, Britanija se povukla nakon završetka mandata, a država Izrael je proglašena od strane Davida Ben-Guriona. Sljedećeg su dana snage Egipta, Transjordanije, Sirije, Libanona i Iraka izvršile invaziju.

Izraelci su, unatoč slabijoj opremljenosti, uspjeli odbiti arapske napade te ovladati ključnim područjima kao što je Galileja, palestinska obala te dio područja koji je spajao obalni dio sa zapadnim dijelom Jeruzalema. Godine 1949., UN je rezolucijom proglasio primirje te je država Izrael ostala u posjedu zauzetih područja. Odlazak na stotine tisuća palestinskih Arapa iz Izraela tijekom rata ostavila je zemlju sa snažnom židovskom većinom.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije