VOJSKOVOĐE

Umro okrutan mongolski vladar Džingis-kan

Wikimedia CC
20.09.2017.
u 08:29

Godine 1206. Temudžin je postao vođa velike konfederacije Mongola, dobivši naziv Džingis-kan, što znači „Univerzalni vođa“.

Znameniti, ali okrutan mongolski vladar, tvorac jednoga od najvećih carstava svih vremena, Džingis-kan umro je 18. kolovoza 1227. tijekom rata s Tangutima, vladarima vazalskog carstva Hsi Hsia u sjeverozapadnoj Kini. Imao je više od 60 godina i bio je narušena zdravlja.

Obećavši svome vladaru da će njegovu smrt čuvati u tajnosti,  Kanovi sljedbenici pobili su sve svjedoke pokopa. Legenda kaže da je pokopan s 40 konja i 40 djevica te da je tisuću konja svojim kopitima zatrlo svaki trag njegove grobnice. Prema drugim izvorima mongolski je vladar zakopan u korito rijeke koju su skrenuli iz njezina toka, a onda je pustili da vodom prekrije njegov grob. Tako je konačno počivalište Džingis-kana  do danas ostalo prekriveno velom tajne. Veliki Kan, imenom Temudžin, još je u ranoj mladosti pokazivao osobine karizmatskog i hrabrog ratnika. Kad je objavio ideju o ujedinjenju svih Mongola, brojna su plemena dobrovoljno prešla na njegovu stranu, a ona koja nisu, imala su samo dva izbora: prikloniti se ili umrijeti.

Godine 1206. Temudžin je postao vođa velike konfederacije Mongola, dobivši naziv Džingis-kan, što znači „Univerzalni vođa“. U svojim krvavim osvajanjima, koja su se odlikovala masovnim uništenjima stanovništva i gradova, osvojio je gotovo cijeli poznati svijet. Godine 1209. pokorio je Ujgure, šest godina poslije osvojio je sjevernu Kinu s Pekingom i 1219. Koreju.

Zatim se okrenuo osvajanju Horezma, moćnog islamskog carstva koje je obuhvaćalo područja mnogih zemalja središnje Azije. Redom su padali Ortara, Buhara, Samarkand. Dio vojske, pod vodstvom sina Tulaja, osvojio je Iran, Azerbajdžan, Gruziju i preko Kavkaza prodro do Krima. Porazivši ruske knezove na rijeci Kalki i otjeravši Polovce od Dnjepra, vratio se niz Volgu u Aziju. Kada je izbio ustanak Tanguta, Džingis-kan ponovno je pokrenuo kampanju, ali je umro tijekom opsade prijestolnice. Njegovo carstvo, područje od Žutog do Crnog mora podijeljeno je izmeđiu četvorice njegovih sinova. Džingis-kan u naslijeđe je ostavio uređeno mongolsko pismo, vjersku toleranciju, mongolski zakonik te razvijenu trgovinu. Nakon njegove smrti mongolsko se carstvo nastavilo širiti pa je obuhvaćalo gotovo cijelo područje Euroazije. Carstvo se raspalo u 14. stoljeću.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije