1562.

Umro Götz Von Berlichingen

31.08.2017.
u 20:10

Tijekom svojega života Berlichingen je promijenio barem tri proteze, a ni fizički nedostatak nije ga spriječio u njegovim pohodima.

Njemački vitez Götz von Berlichingen bio je jedan od stotine gospodara rata, plaćenika i pustolova koji su haračili njemačkim zemljama u beskrajnim feudalnim i seljačkim ratovima prve polovine 16. stoljeća. Kao plaćenik sa svojom privatnom vojskom ratovao je dugih 47 godina neprekidno mijenjajući gospodare. Tako je ratovao za i protiv svetoga rimskog cara Karla V. i francuskog kralja Franje I. te je služio 15 velikih vojvoda često mijenjajući svoju lojalnost. Tijekom opsade grada Landshuta 1504., u kampanji u kojoj se borio za bavarskog vojvodu Alberta IV., ostao je bez desne ruke, no to ga nije smetalo da i dalje nastavi s ratničkim životom. Izgubljenu ruku jednostavno je zamijenio rukavicom oklopa, protezom koja je i prema današnjim standardima izgledala vrlo dobro, postavši poznat kao vitez s čeličnom rukom.

Tijekom svojega života Berlichingen je promijenio barem tri proteze, a ni fizički nedostatak nije ga spriječio u njegovim pohodima. Dvije njegove proteze danas se nalaze izložene u dvorcu Jagsthausen. Zbog pljačkanja manjih gradova i prevrtljivosti često je završavao u zatvorima otkuda se otkupljivao pozamašnom  količinom zlatnika koje je prikupio u pljačkaškim pohodima. Ratovao je i na strani pobunjenih kmetova u seljačkim ratovima, no kako je uvidio bezizlaznost njihova položaja, i tu je promijenio stranu. Nakon što je sudjelovao u ratu protiv osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i francuskom pohodu na Italiju povukao se u svoj dvorac Hornberg.

Ondje je u miru sve do smrti 23. srpnja 1562. proveo posljednjih 20 godina života posvetivši se zabavama, lovu te pisanju pjesama i memoara. Berlichingen se ženio dvaput i za sobom ostavio tri kćeri i sedam sinova. Živopisni Götz, koji je već za života postao legenda, bio je jedan od rijetkih vitezova koji je iza sebe ostavio autobiografiju koja je objavljena 1731. i nadahnula brojne umjetnike. Njegov izraz „Možete me poljubiti u stražnjicu“, koji je izrekao odbivši predaju opkoljenog grada, postao je pučki pozdrav u Švapskoj. Također je postao motiv Götheove drame koja se bavi vitezovim životom, dok je austrijski skladatelj Mozart jedan od svojih kanona nazvao po toj vulgarnoj poštapalici. Tijekom Drugoga svjetskog rata 17. SS Panzer divizija i dvije njemačke podmornice nosile su ime Götza von Berlichingena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije