Domovinski rat, Oružje

Ultimax 100 - kultno oružje branitelja

Ultimax 100 - kultno  oružje branitelja
Vojna povijest
06.06.2011.
u 00:00

Posebnim i različitim od drugih lakih puškomitraljeza čini ga patentirano rješenje konstantnog trzanja, tzv. Constant-Recoil

U vrijeme neposredno prije izbijanja oružanih sukoba na području Republike Hrvatske početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, snage Ministarstva unutarnjih poslova RH počele su sustavno naoružavanje. Prednjačilo je opremanje specijalnih policijskih postrojbi, koje su u to vrijeme naoružane novouvezenim singapurskim puškama SAR 80 i lakim puškomitraljezom Ultimax 100. Istim oružjem dijelom je kasnije naoružana i 1. brigada ZNGa Tigrovi, dok se Ultimax viđao i u drugim postrojbama, što je više bio rezultat premještaja pojedinaca doli sustavnog naoružavanja.

To, za naše područje netipično oružje zapadnjačkog dizajna, stila i kalibra, ubrzo je privuklo pozornost kako struke, tako i šire javnosti. Čak je i srpski tisak taj čin objektivno popratio, donoseći za ono vrijeme vrlo realne izvještaje, što baš i nije bilo tipično za njihovo izvještavanje o događajima u Republici Hrvatskoj.

Prve oružane razmirice s direktnim razmjenama vatre iznijele su na svjetlo dana i prva, stvarna iskustva s novim oružjem. Dok su ona s puškom SAR 80 bila dvojaka, gotovo kao po nekom nepisanom pravilu svi borci koji su imali prilike rabiti puškomitraljez Ultimax o njemu su govorili samo pozitivnim riječima. Superlativi kojima su hrvatski bojovnici opisivali to uistinu moćno oružje doveli su do toga da se od Ultimaxa vrlo brzo stvorila svojevrsna urbana legenda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije