AKTUALNO

General NATO-a: "Zapad bi trebao poslati oružje Ukrajini"

Breedlove
Foto: Olivier Hoslet/REUTERS
23.03.2015.
u 07:20

Štit je napravljen kako bi se Europa obranila od mogućeg iranskog raketnog napada, a Moskva je izjavila da će sustav oslabiti ruske borbene kapacitete jer omogućuje Zapadu rušenje ruskih raketa.

Bruxelles - "Zapad bi trebao koristiti sve alate kako bi pomogao Ukrajini, uključujući i slanje oružja za obranu", izjavio je vrhovni zapovjednik NATO-a.

Službenici u Washingtonu raspravljaju treba li NATO poslati oružje ukrajinskoj vojsci kako bi im pomogli u borbi protiv proruskih separatista koje, kako je NATO izjavio, naoružava i podržava Moskva, piše TMT.

"Ne smatram da bi vojna snaga i pomoć SAD-a ili neke druge zemlje trebala biti odmah odbačena kada se spomene situacija u Ukrajini", izjavio je zapovjednik američkog zrakoplovstva Philip Breedlove na nedjeljnoj konferenciju u Bruxellesu kada su ga novinari pitali slaže li se da NATO treba poslati oružje Ukrajini. Zapad je nametnuo sankcije Rusiji zbog njezine uloge u istočnoukrajinskom sukobu i aneksije Krima prošle godine, ali sukobi su se nastavili. Breedlove je izjavio da su vojne, diplomatske, informacijske i ekonomske taktike uperene protiv Ukrajine, ali nije spominjao Rusiju.

"Mi također mislimo da bi Zapad trebao koristiti sve svoje alate u ovoj situaciji, ali hoće li doći do destabilizacije? Odgovor je da. Međutim, ako ne reagiramo, moglo bi također doći do destabilizacije", izjavio je Breedlove.

"Rumunjska je pod velikim pritiskom otkad se priključila "raketnom štitu". Poljska je također pod pritiskom i sada će svatko tko se želi priključiti u ovaj obrambeni sustav imati diplomatskih i političkih problema", rekao je Breedlove te ponovno nije spominjao Rusiju.

Štit je napravljen kako bi se Europa obranila od mogućeg iranskog raketnog napada, a Moskva je izjavila da će sustav oslabiti ruske borbene kapacitete jer omogućuje Zapadu rušenje ruskih raketa.

Breedlove, koji je također zapovjednik Američkog zapovjedništva u Europi, izjavio je da je jučerašnja objava ISIL-ova popisa ljudi "za odstrel" njihov još jedan "senzacionalni alat". "Mislim da je Kalifat pod velikim pritiskom te ovakvim objavama želi skrenuti pozornost s događanja na bojištu."

>>ISIL: 'Njih zakoljite, skinite im glave u njihovim domovima ili ih probodite ako ih vidite na cesti'

Komentara 9

NR
NRMP
20:11 28.03.2015.

Još jedan plagijat vojne povijesti.

Avatar lvan12
lvan12
08:34 23.03.2015.

General NATO-a: "Zapad bi trebao poslati oružje Ukrajini" .....i to po mogućnosti američke proizvodnje koje će platiti ukrajinci na kredit uz jamstva EU!

PA
Paton
11:13 23.03.2015.

paton je jednom reko ne dirajte protivnike ako su jači i reko sve time

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije