IZ NOVOG BROJA

"U trenutku začuo se povik: Diži ruke!"

Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade Vukovar
15.11.2018.
u 07:57

Ivan Janko Cigo među prvima se uključio u organiziranje obrane Vukovara, a od 15. lipnja 1991. postaje pripadnik ZNG-a, odnosno 4. vukovarske bojne 3. brigade HV-a. Sudjeluje u prvoj borbenoj akciji Opatovačke bojne 4. srpnja 1991. u Borovu naselju.

Prije 27 godina, Ivan Janko, zbog svoje tamne puti zvani Cigo, nadimak pod kojim ga je poznavala većina prijatelja i suboraca, prvi put, za razliku od svih prethodnih dana kada je to činio na bilo koji način kako bi ih umirio, nije se javio svojoj obitelji.

Toga je dana zarobljen, svirepo mučen te mučki ubijen. Bilo je to 14. rujna 1991. godine. Ivan Janko rođen je 21. veljače 1952. kao stariji sin Ankice rođ. Šerić i Ivana Janka. Osnovnu školu pohađao je u Vukovaru, a kao vozač autobusa radio je u Čazmatransu te prije Domovinskoga rata u VUPIK-u. Godine 1975. oženio se Fanikom Zlatunić koja im je iste godine rodila kćer Kristinu te 1977. godine i drugu kćer Karolinu. Ivan Janko među prvima se uključio u organiziranje obrane Vukovara, a od 15. lipnja 1991. postaje pripadnik Zbora narodne garde, odnosno 4. vukovarske bojne 3. brigade HV-a.

Sudjeluje već u prvoj borbenoj akciji Opatovačke bojne 4. srpnja 1991. u Borovu naselju te  nastavlja sve do 5. rujna 1991. kada sa suborcima zaustavlja veliki napad tzv. JNA-a i četnika iz smjera Petrovaca. Oni koji su ga poznavali istaknut će kako se odlikovao srčanošću i s obzirom na to da je bio stariji od većine mladića u svojoj postrojbi, brižnim i zaštitničkim odnosom prema njima. Dana 14. rujna 1991., tijekom snažnoga neprijateljskog napada iz smjera Petrovaca i Negoslavaca, veliki broj branitelja, među njima i Ivan Janko, našao se u okruženju, u gotovo bezizlaznomu položaju u središnjem dijelu između negoslavačkoga i petrovačkoga puta. Skupina od četvorice gardista, koja je naposljetku ostala sama i u kojoj se nalazio Ivan, pokušavajući se probiti iz okruženja, kobnom pogreškom, misleći kako se radi o braniteljima, uputila se prema kući u kojoj su se nalazile paravojne neprijateljske jedinice i tamo je zarobljena.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2018.


 

Komentara 1

JA
JanetGuy
11:35 19.11.2018.

Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada Radi. Osjećam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije