DRUGI SVJETSKI RAT

U NDH prije 22. lipnja 1941. terora nad komunistima nije bilo

Arhiva VL
21.04.2018.
u 09:03

Ni Tito u izvješću Kominterni ne govori o konkretnim potezima protiv komunista zbog njihove promidžbene djelatnosti. Piše o njemačkim prijetnjama da će strijeljati u zatvorima zatečene komuniste “ako partija ne prestane raditi u masama”.

Kod partijskih povjesničara desetljećima se tvrdilo da je položaj komunista u novom njemačkom poretku do 22. lipnja 1941. razdoblje u kojem počinju progoni i masovan teror nad komunistima. Dokazni materijal su sjećanja jer pisani primarni izvori to ne potvrđuju. No, dokumenti “druge” strane svjedoče nešto sasvim drugo.

U NDH prije 22. lipnja 1941. terora nad komunistima nije bilo, osim ako su pojedinci komunisti ugrožavali javni red da se to nije moglo ignorirati, no i to se dogodilo tek u dva-tri slučaja. U izvješću Zapovjedništva kopnene vojske NDH od 14. lipnja 1941. u točki o raspoloženju naroda napisano je da Židovi potajno “rovare preko komunista i masona, protivu kojih se gotovo ništa nije preduzelo”. Slično stanje je i u Srbiji. Ministarstvo unutarnjih poslova pratilo je djelatnost komunista da bi krajem svibnja bila izdana naredba da se “komunizam strogo suzbija a s tim u vezi da se komunisti-krivci za manje kažnjiva dela kažnjavaju prinudnim radom umesto dosadašnjom policijskom kaznom”.

Povjesničar J. Marjanović priznaje da u lipnju 1941. “policija i dalje samo ‘prikuplja podatke’, ‘prati’, ‘studira’ i itd”, i to obrazlaže tvrdnjom o tadašnjoj slabosti “kvislinške policije”. Priznaje da policija ne smije poslati Nijemcima neke podatke o komunistima, ali to tumači njihovom nekvalitetom. Ni Tito u izvješću Kominterni ne govori o konkretnim potezima protiv komunista zbog njihove promidžbene djelatnosti. Piše o njemačkim prijetnjama da će strijeljati u zatvorima zatečene komuniste “ako partija ne prestane raditi u masama”. Zatim da je pojava partijskih proglasa od 15. travnja i 1. svibnja 1941. bacila okupatore u divlji bijes i oni su prijetili najstrožim represalijama” i da će se “strijeljati svako onaj koji se uhvati u rasparčavanju ilegalne štampe”. Približavanjem 22. lipnja 1941. počele su i njemačke pripreme za rješavanje komunističkog pitanja na cijelom području koje su Nijemci nadzirali. Inicirane su s najviše razine, 18. lipnja 1941. od šefa policije sigurnosti i službe sigurnosti Njemačke. Naređene su pripreme za uhićenja komunista, ali tek nakon dobivanja lozinke “Internacionala”. Do lozinke, odnosno napada na SSSR, “saveznik” se nije dirao. 

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u svibnju 2011. godine.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije