IZ NOVOG BROJA

Tragična priča o propaloj uroti

Kudos Film
13.12.2018.
u 07:13

„Barut“ je dobro ispričana miniserija o Barutnoj uroti i kako je teroriziranje zajednice navelo urotnike na očajnički čin.

Vjerojatno ste negdje već vidjeli ove stihove kojima počinje poznata britanska pjesmica. Često se objavljuju na Facebooku upravo na datum iz pjesmice, 5. studenoga, ali ljudi ponekad ne znaju njezino pravo značenje, a stihovi zvuče taman dovoljno mistično.

Pjesmica zapravo krije jedan vrlo uzbudljivi događaj iz engleske povijesti pod nazivom Barutna urota („Gunpowder Treason“), kada su 5. studenoga 1605. stražari u posljednji trenutak spriječili Guida („Guy“) Fawkesa da zapali 36 bačvi baruta koje su trebale raznijeti Dom lordova za vrijeme svečanoga otvaranja zgrade Parlamenta. Eksplozija je trebala ubiti kralja Jakova I. i njegove lojaliste i pokrenuti revoluciju koja bi promijenila vlast, ali spriječena je te se i dandanas u Engleskoj slavi kao Noć Guya Fawkesa. Upravo na spomenuti datum, 5. studenoga prošle godine BBC nas je odlučio podsjetiti na ovaj događaj miniserijom s trima epizodama pod imenom „Barut“. Uz skupu produkciju kakvu nam može priuštiti samo suradnja BBC-a i HBO-a i s popularnim Kitom Haringtonom (Jon Snow iz „Igre prijestolja“) u glavnoj ulozi, „Barut“ nam u tim trima epizodama ne daje najbolji uvid u povijesno-društveni kontekst vremena, ali nam prikazuje razloge koji su natjerali urotnike na takav očajnički čin i pruža dovoljnu dozu napetosti i akcije. Iako je Fawkes najslavnije ime koje se veže uz ovaj događaj, on nije bio jedini koji je osmislio cijeli plan.

Urotnike je predvodio Robert Catesby (Kit Harington) koji je uz pomoć svojih najbližih suradnika godinama smišljao atentat na kralja i prikupljao ljude za pobunu koja je trebala uslijediti. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2018.


 

 

Ključne riječi

Komentara 1

AI
AimeeDa
10:43 29.12.2018.

Donosim 89 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to++++>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije