IZ NOVOG BROJA

Titovi američki mlažnjaci

VP
14.11.2018.
u 07:56

Radi preobuke na mlazne borbene zrakoplove u rujnu 1952. godine trojica iskusnih pilota upućena su na tečaj zapovjednika eskadrila („Squadron Leader Course“) na mlaznoj avijaciji.

Tri godine nakon početka sukoba s Informbiroom, na čijem je čelu stajao Sovjetski Savez, i intenzivnih političkih pregovora Jugoslavija je ušla u američki program vojne pomoći („Mutual Defence Aid Programme“) 14. studenoga 1951. godine.

Tim programom članice NATO-a i nekoliko država izravno izloženih sovjetskomu pritisku primale su obilnu američku vojnu pomoć. Početak isporuke mlaznih zrakoplova u okviru programa vojne pomoći bio je prijelomni trenutak u tehnološkome razvoju Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva poslije Drugoga svjetskog rata.Nakon gotovo godinu dana od uključivanja u program vojne pomoći i stalnoga jugoslavenskog inzistiranja na isporuci mlaznih zrakoplova Amerikanci su sredinom 1952. godine donijeli odluku o isporuci mlažnjaka Jugoslaviji.

Tito na američkome nosaču zrakoplova kod Splita

Razdoblje vojne pomoći bilo je i doba velike otvorenosti Titove Jugoslavenske narodne armije. Najspektakularniji su bili zrakoplovni i pomorski posjeti. Jedan od svakako najspektakularnijih posjeta nakon 1945. godine bio je posjet brodova 6. američke flote 11. rujna 1952. godine. Nosač zrakoplova „Coral Sea“ („jedan od tri danas najveća nosača aviona“, kako je istaknuo časopis „Jugoslavenski mornar“), teška krstarica „Salem“ i četiri razarača uplovili su u splitsku luku. Na brodu su bili zapovjednik 6. flote viceadmiral Cassady i zapovjednik 6. divizije nosača zrakoplova kontraadmiral Brown.

Tito je 12. rujna sa svojim admiralima i pratnjom, dočekan počasnim plotunima, došao na nosač zrakoplova „Coral Sea“. Nosač je isplovio do Hvarskoga kanala gdje je admiral Cassady upoznao goste s taktikom uporabe nosača zrakoplova i svojim pogledima na mogućnosti nosača zrakoplova u obrani Sredozemlja. 

Foto: VP

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2018.


 

Komentara 1

JA
JanetGuy
11:34 19.11.2018.

Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada Radi. Osjećam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije