FIAT

Talijanski laki tenk L6

www.military-vehicle-photos.com
07.05.2018.
u 08:02

Razvijen je u FIAT-Ansaldu potkraj 30-ih, naručena su 283 tenka.

Jedan od najčešćih tipova tenkova tijekom Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske bili su talijanski laki tenkovi L6. Tijekom rata najprije su bili u naoružanju okupacijskih postrojbi talijanske vojske, da bi nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. dospjeli u ruke Wehrmachta, Oružanih snaga NDH i komunističkih partizana. Stoga je ovo, s gledišta hrvatske vojne prošlosti, veoma zanimljiv borbeni stroj.

Tenk L6 razvijen je u tvornici FIAT-Ansaldo potkraj 30-ih godina. Talijanska vojska naručila je seriju od 283 primjerka koji su isporučeni tijekom 1941. i 1942. godine. To je bio laki tenk (ono L znači leggero – laki) težine 6800 kg, s kupolom u kojoj su se nalazili automatski top kal 20 mm Breda M.35 i mitraljez kal 8 mm Breda M.38 koaksijalno spojen s topom. Imao je samo dva člana posade. Namjena mu je bila da zamijeni zastarjele tankete L3 bez kupole, naoružane samo s dva mitraljeza. Tenkovi L6 stigli su na područje Hrvatske negdje u proljeće 1943. godine. Jedna od postrojbi koja je dobila nove lake tenkove bio je i 3. eskadron I. grupe lakih tenkova San Giusto (3. squadrono I. gruppo corazzato di cavalleria S. Giusto).

Ova grupa bila je po dijelovima podređena divizijskim zapovjedništvima V. i XVIII. armijskog korpusa smještenima na tlu Dalmacije i Hrvatskog primorja. U času talijanske kapitulacije 8. rujna 1943. dio II. grupe, uključujući i 3. eskadron, zatekao se u Splitu i njegovoj okolici te pao u ruke partizana. Prema partizanskim izvorima, oni su u Kaštelima zarobili 16 tenkova i 2 oklopna automobila. Među tenkovima nalazio se određeni broj L6, prema svemu sudeći osam primjeraka. Ostalo su bile tankete L3 i oklopni automobili AB.41. S ovom tehnikom zapovjedništvo IV. operativne zone NOV i PO Hrvatske formira 1. tenkovski bataljun koji se sastojao od nešto bivših tenkista partizana i talijanskih tenkista koji su dragovoljno pristupili komunistima. Bataljun je 22. rujna upućen prema Sinju, gdje je došlo do bitke s dijelovima 7. Waffen SS divizije Prinz Eugen i postrojbama OS NDH u kojoj je 1. tenkovski bataljun doživio teške gubitke. Dva su tenka uništena, a 11 je oštećeno. Ostatak tenkova povukao se s partizanima u Bosnu, gdje su poslije doživjeli svakojake sudbine. Dio tih splitskih L6 sudjelovao je i u desantu na Drvar 25. svibnja 1944. godine te poslije u bitki za Travnik u listopadu 1944. godine. 

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u lipnju 2011. 



 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije