IZ NOVOG BROJA

Sve što je Mirko Bilandžić dosad u VP-u napisao o Ukrajini pokazalo se točno

VP
05.04.2022.
u 08:45

Kako u ovome broju piše naš komentator prof. dr. sc. Mirko Bilandžić, „tog je dana započela protupravna, neopravdana i nepravedna ruska agresija na neovisnu Ukrajinu, agresija koja je skršila sve standarde, vrijednosti, načela i pravila međunarodne sigurnosti“

Fokus cijelog svijeta tjednima je već u Ukrajini nakon brutalnog upada ruskih snaga u tu zemlju, i na ratu koji ne prestaje. Kako u ovome broju piše naš komentator prof. dr. sc. Mirko Bilandžić, „tog je dana započela protupravna, neopravdana i nepravedna ruska agresija na neovisnu Ukrajinu, agresija koja je skršila sve standarde, vrijednosti, načela i pravila međunarodne sigurnosti“.

No Bilandžić nas u novom komentaru podsjeća i na ono što smo dosad objavili na ovu temu u njegovim prijašnjim kolumnama u VP-u. Naime, dosad su u magazinu objavljene tri Bilandžićeve analize o ukrajinskoj krizi. Prva je izašla u ožujku 2014. godine, pod naslovom „Poučci ukrajinske krize: Ukrajina kao žrtva „Velike igre“ ili definitivni početak kraja unipolarnosti“, netom nakon što je kriza započela. Druga kolumna izašla je na prvu obljetnicu krize u ožujku 2015. pod naslovom „Ukrajina između Zapada i Istoka: ili između rata i mira“. I treća je objavljena u veljači ove godine pod naslovom „Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?“.

I sve što je Bilandžić u njima napisao pokazalo se točno. Nažalost! A onda se na njegov komentar izvrsno nadovezala glavna tema ovog broja – rat Rusije i Ukrajine za Krim 2014. godine, nakon upada ruskih snaga na taj ukrajinski strateško važan poluotok u ožujku 2014., kojega je Rusija zatim pripojila. Zapravo, riječ je o tekstu koji je izvadak iz upravo izašle knjige „Suvremeno ratovanje. Asimetrični i hibridni rat u teoriji i praksi“, autora dr. sc. Nikole Brzice, u nakladi Despot infinitusa. Brzica se, naime, u spomenutoj knjizi bavi asimetričnim i hibridnim ratovima, a uz teoretsku raščlambu, u knjizi iznosi i nekoliko konkretnih primjera suvremenog ratovanja: asimetrični sukob u Sjevernoj Irskoj, asimetrični rat u Afganistanu, nastojanje vodstva Republike Srbije da ostvari „Veliku Srbiju“ na teritoriju Republike Hrvatske od 1990. do 1992. godine, Izraelsko-libanonski rat 2006. godine te rat Rusije i Ukrajine, prvenstveno na primjeru Krima 2014. godine. Hvala dr. Brzici što je dopustio objavljivanje ovog dijela iz svoje knjige u VP-u.

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije