IZ NOVOG BROJA

Sudbina zrakoplova Supermarine Spitfire Mk. VIII oznake JG 492

Jurica Vučetić
16.12.2020.
u 09:23

Svega mjesec dana nakon što je na zadarskome području otkrivena i obrađena nesreća britanskoga zrakoplova iz Drugoga svjetskog rata, nedaleko od mjesta gdje je ležao motor zrakoplova Hawker Hurricane Mk. IV oznake KZ 394, otkriveni su ostatci još jednoga britanskog zrakoplova.

Svega mjesec dana nakon što je na zadarskome području otkrivena i obrađena nesreća britanskoga zrakoplova iz Drugoga svjetskog rata, nedal ko od mjesta gdje je ležao motor zrakoplova Hawker Hurricane Mk. IV oznake KZ 394, otkriveni su ostatci još jednoga britanskog zrakoplova.

Riječ je o zrakoplovu Supermarine Spitfire Mk. VIII oznake JG 492 kojim je upravljao pilot Ernest Henry Clarke Kee, koji je nažalost u toj nesreći tragično okončao. Već dugi niz godina znamo za obje nesreće, ali klupko se počelo odmotavati tek nakon što je iz mora kod otoka Rivnja podignut zrakoplovni motor i nakon što je utvrđeno kojemu je zrakoplovu pripadao. Kako je vrijeme krajem listopada i početkom studenoga bilo jako prevrtljivo, istraživačka ekspedicija dogovorena je za 18. studenoga 2020. godine.

Prethodno je autor teksta od g. Elvisa Brkljačića iz mjesta Lukoran na otoku Ugljanu saznao približnu lokaciju pada zrakoplova. Ekipa u sastavu Radovan Živanović Raus, Marino Vuković, Pio Domines Peter i autor ovoga teksta prvim se trajektom iz Zadra uputila na otok Ugljan, a prema planu u mjestu Muline na zapadnome dijelu otoka trebalo je pronaći još uvijek žive očevidce. I tu nam se sreća osmjehnula. U kontaktu s dvojicom starijih muškaraca Raus je saznao dosta podataka, a od gospođe iz Gornjeg Sela saznali smo približni položaj te njezina sjećanja kako je sjedila na zrakoplovnome krilu dok je čuvala ovce.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2020. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije