NA DANAŠNJI DAN

SSSR izbačen iz Lige naroda

Cambridge University Press
13.12.2017.
u 19:34

Iako je predsjednik Roosevelt bio "saveznik" SSSR-a, osudio je invaziju

Na današnji dan, Liga naroda, međunarodna organizacija za očuvanje mira koja je osnovana na kraju Prvoga svjetskog rata, izbacila je SSSR-a zbog sovjetske invazije na Finsku 30. listopada, piše History.

Iako je Ligu naroda, u najmanju ruku, smislio predsjednik Woodrow Wilson, SAD koje su trebale biti u Izvršnom vijeću, nikada nisu pristupile. Izolacionisti iz Senata koji su bili zgroženi američkom intervencijom u Prvome svjetskom ratu vjerovali su kako je taj rat više bio europski građanski rat nego svjetski rat.

Iako je Liga naroda stvorena kako bi se prevenirao još jedan "Veliki rat", nije uspjela zaštititi Kinu od japanske invazije ili Etiopiju od talijanske invazije. Liga je također bila bespomoćna u sprječavanju njemačkog ponovnog naoružavanja koje je bilo izravno kršenje Versailleskog ugovora - ugovora kojim je završen Prvi svjetski rat te kojima su postavljeni uvjeti koje poražene zemlje moraju ispuniti.

Njemačka i Japan su se dragovoljno povukli iz Lige naroda 1933. godine, a Italija je napustila Ligu naroda 1937. godine. Prave, imperijalne ambicije SSSR-a bile su jasne nakon sovjetske okupacije istočnog dijela Poljske u rujnu 1939. godine kako bi zaštitili "braću po krvi" - Ukrajince i Bjeloruse koje su navodno Poljaci napadali. Litva, Latvija i Estonija su bile natjerane da potpišu ugovore o međusobnom pomaganju kako bi SSSR mogao koristiti pomorske i zračne baze u tim državama. Međutim, tek je sovjetska invazija na Finsku potakla svjetsku javnost na reakciju.

Iako je predsjednik Roosevelt bio "saveznik" SSSR-a, osudio je invaziju te natjerao Sovjete da se povuku sa svjetskog sajma u New Yorku. Jedan od posljednjih poteza Lige naroda bio je izbacivanje SSSR-a.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije