UVODNIK NOVOGA BROJA

Srpska vojska Krajine kao i njena "država" bile su jedva nešto više od hajdučkog kola u gori

VP
05.03.2022.
u 16:10

Treba znati da je u historiografiji svaka tema otvorena, pa tako i za VP. Nema tabua, nema zabranjenih tema danas, nema bacanja pod tepih.

Nedavno je izašla knjiga „Srpska vojska Krajine“ čiji je autor dugogodišnji autor članaka i u VP-u, dr. sc. Mario Werhas, koji je upravo na ovoj temi i doktorirao prošle godine.

Kolega Werhas je za ovaj broj VP-a napisao zaseban članak u kojemu je sažeo sve što se odnosi na genezu, nastanak i nestanak SVK-a. Bez da prepričavam, ovdje ću citirati pisca predgovora ove knjige, prof. dr. sc. Ozrena Žuneca, vrsnog znalca ove teme, koji je napisao ovo: „Bila je to vojska čijoj neuspješnosti i broju poraza teško da ima premca, vojska koja je izgubila svaku bitku, koja je jedan za drugim gubila komad po komad teritorija koji joj je druga vojska, naime Jugoslavenska narodna armija (JNA), prethodno osvojila u za hrvatsku stranu teškoj jeseni 1991. godine. Bila je to vojska koja se kaotično raspadala nakon svake akcije u međuvremenu stasale Hrvatske vojske (HV). Bezglava povlačenja SVK-a u neredu nakon Maslenice i Medačkog džepa 1993. godine jedva su zaustavljena i to tek uz dolazak tisuća dragovoljaca iz Srbije i drugih država. U operacijama Bljesak i Oluja došlo je onda do posvemašnjeg sloma, napuštanja položaja i predaje, a na kraju i do bijega cijele te vojske. Bila je to u svakom pogledu disfunkcionalna vojska koja nije mogla odgovoriti ni jednoj zadaći koja se pred vojske postavlja. Ta vojska kao i njena „država“, pobunjenička Republika Srpska Krajina (RSK), bile su jedva nešto više od hajdučkog kola u gori.“

Bilo je već pitanja nekih, zašto uopće knjiga o SVK-u i tome slično, a bit će i oko VP-a. Treba znati da je u historiografiji svaka tema otvorena, pa tako i za VP. Nema tabua, nema zabranjenih tema danas, nema bacanja pod tepih. A kad smo kod SVK-a, jako je bitno da danas znamo s čime smo tada bili suočeni, sa čime se i kime borio hrvatski vojnik od 1991. do 1995. godine. Iz svega toga puno se može, ne samo doznati, nego i naučiti.

Ovaj je broj pun tema iz Domovinskog rata – prvi borbeni let MiG-a 21 i djeca u Domovinskome ratu. A i jako je zanimljiva priča o sudbini posljednjeg Zrinskog. Uživajte u novome broju!

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije