NA DANAŠNJI DAN

Sovjeti oslobodili Auschwitz

Rat
Wikimedia CC
26.01.2017.
u 09:01

Auschwitz je bio mreža logora, pod oznakom I, II i III. Postojalo je također 40 manjih "satelitskih" logora.

Na današnji dan sovjetske postrojbe ulaze u Auschwitz u Poljskoj te oslobađaju preživjele zatvorenike iz velike mreže koncentracijskih logora i otkrivaju svijetu dubinu horora koji su se tamo događali, piše History.

Auschwitz je bio mreža logora, pod oznakom I, II i III. Postojalo je također 40 manjih "satelitskih" logora. U kompleksu logora Auschwitz II kod Birkenaua, koji je izgrađen u listopadu 1941. godine, SS je stvorio veliko mjesto za ubijanje; 300 zatvoreničkih baraka, četiri velike zgrade za "osobnu higijenu" gdje su se zatvorenici sustavno trovali plinom, podrume za trupla te peći za kremiranje. Na tisuće je zatvorenika iskorišteno za medicinske eksperimente koje je vodio logorski doktor Josef Mengele - "Anđeo Smrti".

Crvena armija je duboko napredovala u Poljskoj od sredine siječnja. Nakon oslobođenja Varšave i Krakova, sovjetske su snage krenule prema Auschwitzu. Nakon saznanja o sovjetskom napredovanju, njemački je Gestapo započeo s masovnim ubijanjima u logoru. Ubijali su se bolesni zatvorenici te uništavali krematoriji u očajnom pokušaju da se unište dokazi njihovih kriminalnih radnji. Kada se Crvena armija konačno probila do logora, sovjetski su vojnici su se susreli sa 648 trupala te više od 7 000 gladnih zatvorenika. Pronašli su i šest skladišta sa stotinama tisuća ženskih haljina, muških odijela te cipela koje Nijemci nisu stigli uništiti.

>>Sovjeti zauzeli Varšavu

>>Sovjetske snage probile obruč oko Lenjingrada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije