NA DANAŠNJI DAN

Sovjeti okružili sa svih strana smrznute Nijemce u Staljingradu

Rat
Foto: Wikimedia CC
22.11.2016.
u 15:53

Manjak zaliha, partizanski gerilski napadi te okrutna ruska zima uzeli su svoj danak Nijemcima.

Na današnji dan 1942. godine, sovjetski protunapad se isplatio te je Crvena armija uskoro stavila u obruč oko 250 000 njemačkih vojnika južno od Kalača na rijeci Don, blizu Staljingrada, piše History.

Kako se obruč stezao iz dana u dan, njemački general Friedrich Paulus zatražio je od Berlina dozvolu za probijanje obruča i povlačenje.

Bitka za Staljingrad započela je u ljeto 1942. godine. Njemačke su snage snažno napale grad koji je tada bio ključno industrijsko središte te prava nagrada za osvajača. Unatoč naporima elitnih njemačkih postrojbi 6. armije pod vodstvom Paulusa te dijela 4. oklopne armije pod vodstvom Von Kleista da zauzmu Staljingrad, slomili su zube na čvrstoj obrani sovjetske 62. armije pod vodstvom generala Čujkova. U jednom  trenutku sredinom listopada, Nijemci su potisnuli Sovjete gotovo do rijeke Volge te okružili grad.

Manjak zaliha, partizanski gerilski napadi te okrutna ruska zima uzeli su svoj danak Nijemcima. Dana 19. studenoga, Sovjeti su pokrenuli veliku protuofenzivu koja je započela snažnim i masivnim topničkim bombardiranjem njemačkih položaja. Nakon topničke pripreme, Sovjeti su napali najslabiju kariku njemačkog lanca obrane - neiskusne rumunjske postrojbe - 65 000 Rumunja je tada otišlo u zarobljeništvo.

Sovjeti su nakon svega učinili još jedan hrabar strateški potez - okružili neprijatelja te pokrenuli istovremene manevre obuhvatnim klinovima sa sjevera i juga iako su tada Nijemci još držali Staljingrad u okruženju. Nijemci su se tada mogli povući, ali Hitler nije dopustio. Htio je da vojska izdrži dok ne stigne pomoć. Pomoć je stigla tek u prosincu, ali je tada bilo kasno. Sovjetski položaji su bili presnažni, a Nijemci više nisu imali niti volje niti zaliha za borbu. Bilo je samo pitanje vremena kada će se Nijemci predati.

>>Pakao Staljingrada kroz dnevnike njemačkih vojnika

>>369. pojačana (hrvatska) pješačka pukovnija - pogibija Antuna Štimca izravnim pogotkom sovjetske protuoklopne puške

Komentara 3

SS
sokac sa drave
00:31 01.12.2016.

Nitko u povjesti ratovanja nije tako hrabro branio svoju domovinu,jurisali su na najmoderniju Hitlerovu armiju sa malo naoruzanja sa vilama,sjekirama padali i ginili kao muhe.Zavrsili tat sa 27 milijuna poginulih.Skidam kapu dole nasoj Slavenskoj braci koje smo i mi u dva rata ubijali mi Hrvati bljuvotina od naroda kako ono rece Churciel Winston Engleski premijer.

Avatar commentator
commentator
05:38 23.11.2016.

Zločesti rusi što su to napravili, kako su se usudili tako ogorčeno braniti sovj grad, ja bi im danas dao sankije zbog toga..., a ha ono su bili sovjeti, a ovi danas su rusi. Onda ovi danas nisu izgladnjeli ukraince, to su uradili sovjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije