IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Smrt Sulejmana I. Veličanstvenog

Wikimedia Commons
17.09.2020.
u 07:38

Opisivan je kao visoki mladić, izduženoga naglašenog lica, orlovskoga nosa, s malim brkovima i rijetkom bradom.

Osmanski sultan Sulejman I. rodio se 1494. godine u današnjoj Turskoj. Već s 25 godina postao je sultanom Osmanskoga Carstva te je tijekom svoje vladavine udvostručio površinu Carstva. U povijesti je ostao zapamćen kao mudar i obrazovan vladar, pjesnik i veliki graditelj. Kao i većina vladara toga vremena, Sulejman je s jedne strane bio nemilosrdan prema onima koje je smatrao prijetnjom svojim planovima za uspjeh, ali s druge strane imao je duboki interes u ostvarivanju pravde u carstvu kojim je vladao te je uveo zakone koji su štitili protiv korupcije. Povijesni zapisi kažu da je Sulejman bio vrlo blizak sa svojim robom Ibrahimom, kojemu je povjerio službu glavnoga sokolara na dvoru, a kasnije Ibrahim postaje nadzornik Sulejmanove odaje. Prema povijesnim zapisima, Sulejman je imao 11 djece te četiri žene. Opisivan je kao visoki mladić, izduženoga naglašenog lica, orlovskoga nosa, s malim brkovima i rijetkom bradom. Umro je 7. rujna 1566. nedugo nakon opsade Sigeta koji je branio Nikola Šubić Zrinski. Naslijedio ga je sin Selim II.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u rujnu 2019.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije