ZANIMLJIVOST

Smjena generalissima Walensteina

Laurus Leslaena
08.03.2021.
u 10:01

General Albrecht von Wallenstein, vojvoda od Friedlanda, silno se obogatio nakon gušenja pobune čeških staleža i razbijanja danske vojske kralja Kristijana IV.

General Albrecht von Wallenstein, vojvoda od Friedlanda, silno se obogatio nakon gušenja pobune čeških staleža i razbijanja danske vojske kralja Kristijana IV. Iako je u ključnim trenucima pritekao sa svojom vojskom, koju je osobno podigao i plaćao, u pomoć caru Ferdinandu II., do 1630. bio je omrznut gotovo jednako od strane katolika, koliko od protestanata. Bavarski izbornik Maksimilijan I., glavni financijer vojske Katoličke lige, zaprijetio je da će se povući iz rata ukoliko Wallensteinu ne bude oduzeto zapovjedništvo. Ferdinandu je Katolička liga bila previše vrijedna da bi ju izgubio te je popustio pred izbornikovim zahtjevom.

Foto: Laurus Leslaena

Na slici Gerhard Freiherr von Questenberg i Johann Baptist Verda Graf von Verdenberg donose vijest Wallensteinu, koji je tada boravio u Memmingenu, o njegovoj smjeni. Desno iza Wallensteina nalazi se njegov osobni dvorski astrolog Giovanni Battista Seni. Kromolitografija M. Streichera i Franza Gerascha. Slike iz povijesti za školu i dom. (Beč, 1870). ONB, digitalna zbirka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije