HOĆE LI TO UMANJITI SPOSOBNOST IRAČKE VOJSKE?

Smijenjen irački ministar obrane ususret ključnoj bitki za Mosul

Ministar Obrane
Foto: Twitter.com
25.08.2016.
u 21:24

Parlament je glasovao sa 142 glasa "za" nasuprot 102 glasa "protiv" prilikom izglašavanja nepovjerenja Obeidiu, izjavila su dva zastpunika koja su ga ovaj mjesec ispitivala oko navodnih ugovora o kupnji oružja.

Irački parlament opozvao je ministra obrane Khaleda Al-Obeidija u četvrtak zbog optužbi za korupciju. Al-Obeidi izašao je iz parlamenta u vrlo lošem trenutku za Irak; iračka se vojska priprema za ključni napad na de facto glavni grad tzv. Islamske države - Mosul, piše JakartaGlobe.

Parlament je glasovao sa 142 glasa "za" nasuprot 102 glasa "protiv" prilikom izglašavanja nepovjerenja Obeidiu, izjavila su dva zastpunika koja su ga ovaj mjesec ispitivala oko navodnih ugovora o kupnji oružja. Odbacio je sve optužbe za korupciju te optužio Salima Al-Jabourija te pet ostalih zastupnika.

Obeidi, sunitski musliman saveznik šijitskog premijera Haidera Al-Abadija, predvodio je vojnu kampanju da se oslobodi područje koje su zauzeli vojnici tzv. Islamske države 2014. godine te je ukinuo sve plaće "vojnicima-duhovima" - ljudima koji primaju plaću u vojsci ali ne postoje. "Oni koji su doveli Irak na mjesto u kojem se nalazi, su pobijedili", izjavio je Obeidi u objavi na Facebooku nakon izglašavanja nepovjerenja. "Pokušao sam se boriti protiv korupcije, ali su glavni igrači ipak prejaki te glasniji", dodao je. Zastupnici su optužili Ministarstvo obrane da troši milijarde dolara te oslabljuje oružane snage do trenutka kada su se raspale 2014. godine ususret napadu tzv. Islamske države. To se dogodilo pod vodstvo Nurija Al-Malijija koji je tada bio ministar obrane.

Trinaest godina nakon što je koalicija pod vodstvom SAD-a svrngula Saddama Huseina te potpirila nasilje, OPEC je svrstao Irak na 161. od 168 mjesta na ljestvici korupcije Transparency Internationala.

>>Otmica iračkog MIG-a 1966. godine

>>Iračka vojska odbila napad tzv. Islamske države na jugu Mosula!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije