UVODNIK NOVOGA BROJA

Škot Martin: "Vukovar je hrvatski Alamo 20. stoljeća"

Vojna povijest
05.11.2020.
u 12:03

U više prošlih brojeva magazina pisali smo o stranim dobrovoljcima koji su došli u Hrvatsku  kako bi se uključili u obranu na hrvatskoj strani.

U više prošlih brojeva magazina pisali smo o stranim dobrovoljcima koji su došli u Hrvatsku  kako bi se uključili u obranu na hrvatskoj strani. U ovome broju imamo još jednu takvu priču, a posebno je značajna jer je vezana i uz bitku za Vukovar. Kolega Tomislav Šulj odradio je razgovor s Martinom Cruickshankom, rođenom 1960. godine u Aberdeenu, na sjeveroistoku Škotske, u obitelji koja je baštinila vojnu tradiciju. Tako je i Martin od najmanjih nogu sanjao postati vojnik, pa se po završetku školovanja, s navršenih 18 godina, prijavio u rezervnu padobransku postrojbu britanske vojske, da bi kasnije završio i u španjolskoj Legiji.

A kako je završio u Hrvatskoj? Izašao je iz britanske vojske, jer nije htio raditi uredski posao, i u otprilike isto doba u bivšoj Jugoslaviji počeo je rat. Tada je britanski list „Daily Telegraph“ objavio veliki članak o bitki za Vukovar, koji je Martin pročitao, i taj ga je članak motivirao da svoja vojna znanja dobrovoljno stavi na raspolaganje hrvatskoj obrani. Martin posjeduje i veliku zbirku fotografija iz rata, pa ćemo odabrane fotografije s različitih ratišta u Hrvatskoj objaviti u prosinačkome broju magazina. Martin pak na kraju cijele priče oko Vukovara zaključuje: “Vukovar je hrvatski Alamo 20. stoljeća, i svi smo, bez iznimke, osjećali strahopoštovanje zbog činjenice da su se tamo malobrojne snage hrvatskih vojnika borile do zadnjeg atoma snage, pritom svjesni da se polako, ali neumitno zatvarao obruč oko njih.”

Od ovoga broja imamo novog suradnika, Sinišu Đuričića, koji je ljubiteljima vojne povijesti već poznat po svojim objavama na internetu i društvenim mrežama (laurusleslaeana.com, Laurus Leslaeana), pa u ovome broju imamo njegovu sjajnu priču o bitki na Bijeloj gori 1620. godine, prvoj bitki Tridesetogodišnjeg rata. Tu je i nova poslastica Jurice Vučetića, priča o najnovijem pothvatu naših podvodnih arheologa. Oni su iz podmorja spasili još jedan povijesni predmet - zrakoplovni motor Rolls-Royce Merlin. To je motor koji je pripadao lovcu-bombarderu Hawker Hurricaneu iz sastava britanske 6. eskadrile Kraljevskoga ratnog zrakoplovstva.

Foto: Vojna povijest

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije