DRUGI SVJETSKI RAT

Saveznička bombardiranja od rujna 1944.

Hurricane
Wikimedia
05.11.2015.
u 12:07

Dana 7. rujna 1944. započelo je njemačko povlačenje s Mljeta i Korčule te s dijela otoka Brača, a uskoro je započela i evakuacija s otoka Hvara i Šolte te Pelješca

Ulaskom postrojbi Crvene armije na područje njemačke saveznice Rumunjske dolazi do dramatičnih događaja na europskom jugoistoku. Nakon prevrata, Rumunjska je 25. kolovoza 1944. objavila rat Njemačkoj, a slijedila ju je 8. rujna 1944. Bugarska. Nakon što je Crvena armija izbila na Dunav i nekadašnju jugoslavensko-rumunjsku granicu, Hitler je 26. kolovoza 1944. izdao zapovijed o povlačenju postrojbi s dijela egejskih otoka, a nakon svega tri dana zapovijed o povlačenju s cjelokupnog područja jugoistoka Balkana. Dana 7. rujna 1944. započelo je njemačko povlačenje s otoka Mljeta i Korčule te s dijela otoka Brača, a uskoro je započela i evakuacija s otoka Hvara i Šolte te poluotoka Pelješca. Na području Dalmacije došlo je do značajnog povećanja pomorskog prometa, a time i do povećane aktivnosti savezničkog zrakoplovstva. Tako je već 1. rujna 1944. započela Operacija »Ratweek« koja je trajala do 7. rujna 1944. Cilj joj je bio paraliziranje i usporavanje njemačkog povlačenja iz Grčke preko područja bivše Jugoslavije.

Na zadarskom području, odnosno na području od Senja do Visa, najaktivniji bili su lovci-bombarderi »Hurricane« IV 6. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (engl. »No. 6 Squadron RAF«) koji su svakodnevno od ranih jutarnjih sati pa do mraka (nekada i po mraku) u nekoliko navrata napadali uočene njemačke brodove i druge vojne ciljeve. Dana 1. rujna 1944. u 5:35 sati iz Šibenika su u Zadar uplovili opkoparsko- desantni čamci L-207, L-208 i L-213. Za vrijeme plovidbe njih su na otprilike pola nautičke milje ispred Biograda na Moru napala raketama dva lovca-bombardera »Hurricane « IV 6. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Nije pogođeno nijedno plovilo, ali je nekoliko raketa pogodilo Biograd na Moru. Već oko 6:45 sati četiri lovaca-bombardera »Hurricane« IV 6. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u pratnji dvaju lovaca »Spitfire« 249. eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (engl. »No. 249 Squadron RAF«), uzletjevši u 5:45 sati s Visa, preletjela su Zadar, ali nisu uspjeli otkriti dobro maskirane brodove te su odletjeli u pravcu sjeverozapada gdje su u luci, mjestu Privlaka, nekolicinom raketa napali nekoliko ribarskih leuta, ali bez uspjeha.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novom broju VP magazina od četvrtka, 5. studenoga na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije