NA DANAŠNJI DAN

Saveznici se predali kod Tobruka

Bundesarchiv
21.06.2017.
u 07:13

Nakon britanskog povlačenja u Tobruku su ostali samo slabije opremljeni vojnici - južnoafrička divizija te dijelovi 11. indijske brigade.

Na današnji dan 1942. godine, njemački proslavljeni general Erwin Rommel napao je s oklopnim snagama svog afričkog korpusa britansku vojsku kod Tobruka u Libiji. Uskoro je pobijedio te su njegove oklopne divizije zauzele vrlo važnu sjevernoafričku luku, piše History.

Britanija je započela kontrolirati grad Tobruk nakon talijanskog poraza 1940. godine, ali su ih Nijemci uspjeli pobijediti zajedno s talijanskim snagama i afričkim korpusom koji su konstantno napadali britansku 8. armiju oko Tobruka. Uskoro su se Britanci morali povući u Egipat.

Nakon britanskog povlačenja u Tobruku su ostali samo slabije opremljeni vojnici i manji dijelovi britanske vojske - južnoafrička divizija te dijelovi 11. indijske brigade. Korištenjem topništva, obrušavajućih bombardera i oklopnih snaga, Rommel je napao saveznike. Južnoafrički general Henrik Klopper uskoro je naredio predaju ranog jutra 21. lipnja. Rommel je zarobio oko 30.000 zatvorenika, 2000 vozila, 2000 tona goriva te 5000 tona zaliha. Adolf Hitler je nakon ove veličanstvene pobjede nagradio Rommela činom feldmaršala, a Rommel mu je obećao da kreće prema Sueskom kanalu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije