IZ NOVOG BROJA

Samuraji - Ratnici srednjovjekovnoga Japana

Wikimedia Commons
23.06.2020.
u 11:15

Samuraje su upošljavali feudalni gospodari za obranu svojih teritorija od suparnika, za borbu protiv neprijatelja koje je takvima proglasila vlada i za borbu s neprijateljskim plemenima i banditima.

Samuraji (također „bushi“) bili su skupina ratnika koja je nastala u 10. stoljeću u Japanu, a koja je služila vojnu službu sve do 19. stoljeća. Elitni i visoko obučeni vojnici vješti u korištenju luka i mača, samuraji su bili bitna sastavnica japanske srednjovjekovne vojske.

Samuraji su možda pretjerano romantizirani još od 18. stoljeća kao uzor viteštva i časti, ali postoji mnogo primjera koji pokazuju njihovu veliku hrabrost i odanost gospodarima, posebno čak izvrćući ritualno samoubojstvo u slučaju poraza ili smrti njihova gospodara. Ratovi u srednjovjekovnome Japanu bili su, doduše, krvavi i beskompromisni kao u bilo kojoj drugoj regiji, a novac je često bio glavni motiv mnogih samuraja za sudjelovanje u bitki. Od 17. stoljeća više nisu potrebni za vojne položaje, a otad su samuraji često postajali važnim moralnim učiteljima i savjetnicima u zajednici.

Razvoj i status

Vladin sustav regrutacije u Japanu okončan je 792. godine te su u sljedećem razdoblju „Heian“ (794. – 1185.) formirane privatne vojske kako bi se zaštitili gospodarski interesi („shoen“) plemića koji su većinu svojega vremena provodili daleko na carskome dvoru. To je bio početak samuraja, čije ime znači „polaznik“, dok glagol „samurau“ znači „služiti“, pa je taj izraz izvorno predstavljao klasu, a ne vojnu profesiju koju će kasnije označavati. Bilo je i drugih klasa ratnika, ali samuraj je bio jedini koji je imao konotaciju služenja carskomu dvoru.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dawigaa
03:49 27.06.2020.

Vеčегаs sam slоbоdna Želitе li рорiti piće, кliкnite vеzu dа biste рrоnašli moj рrofil s telеfonskim brojem  ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije