U žarištu, Jemen

Saleh vlast duguje kaosu i nasilju

Saleh vlast duguje  kaosu i nasilju
Vojna povijest
05.10.2011.
u 11:49

Tijekom 33 godine vladavine pet je puta biran za predsjednika, od čega triput na izravnim, ali diskutabilno slobodnim i poštenim izborima

Koliko god se predsjednik Ali Abdullah Saleh tijekom 33 godine vladavine Jemenom pokazao politički, pa i fizički žilav, njegovoj eri primiče se kraj. Više nije riječ samo o oružanim pobunama koje ne uspijeva suzbiti, nego i o posljednjem izvještaju UN-a u kojem se navodi da vlada više ne kontrolira znatna područja zemlje, uključujući i dijelove velikih gradova. UN zvoni na uzbunu jer zemlja klizi u kaos i bezvlađe, u prosvjedima se diljem zemlje okuplja i po 200 000 građana, dnevno se broje desetci mrtvih, a sve to zbog čovjeka koji od početka svoju vlast duguje kaosu i nasilju.

Salehova priča vjerojatno bi bila drugačija da nije rođen u obitelji iz koje se, zbog pripadnosti manjoj šijitskoj sekti, vlasti mogao približiti isključivo kroz vojnu karijeru. Tako 1958., u posljednjim danima Mutaveklijskog kraljevstva Jemen (poslije Arapska Republika Jemen, odnosno Sjeverni Jemen), Saleh je u dobi od 16 godina otišao u vojsku, a 1960. i u vojnu akademiju. Postao je tenkist iako nije imao završenu ni osnovnu školu.

Dvije godine poslije u Sjevernom Jemenu izbio je građanski rat, pa je Saleh, koji se pridružio republikancima protiv rojalista, dobio čin potporučnika. Službeni biografi naknadno su tvrdili da je u šestogodišnjem ratu imao vrlo važnu ulogu i da se istaknuo junaštvom, što ne može biti točno ni zbog dobi ni čina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije