IZ NOVOG BROJA

Sablja 2. BH pješačke regimente (austrijska pješačka sablja M.1861)

Zlatko Čondić
28.10.2019.
u 12:26

Sablju ovakvoga tipa dužili su vojnici, dočasnici i niži neborbeni časnici gotovo svih pješačkih jedinica, uključujući i one specijalizirane. Nerijetko je susrećemo i pod pogrešnim nazivom M.1862 jer je to bila prva godina njezine službene uporabe u austrougarskim jedinicama. To je austrijska vojnička pješačka sablja M.1861, ali sa specifičnim i rijetkim oznakama.

Vojničke su sablje među istinskim zaljubljenicima u hladno oružje nerijetko znatno cjenjenije od onih časničkih. Mnogo je razloga za to, ali jedan od najvažnijih svakako je taj što su ove sablje u većini slučajeva korištene na prvoj crti bojišnice u izravnome sukobu s neprijateljem za razliku od onih paradnih namijenjenih višim časnicima.

Iza njih nerijetko stoje priče (izmišljene ili stvarne) koje su u jednome povijesnom trenutku mogle promijeniti nečiju sudbinu. Većinu tih priča gotovo je nemoguće provjeriti, što svakako koriste i vješti preprodavači podižući na taj način vrijednost pojedine sablje.

Vojničke sablje u pravilu su jednostavnije i robusnije izrade od onih časničkih. Naglasak je stavljen na njihovu funkcionalnost i racionalnost izrade, a ne na suštu estetiku. Dakle, proizvođači su uz što manje troškove nastojali stvoriti što učinkovitije oružje, jer vojniku u rovu puno je važnije kako sablja siječe nego kako ona izgleda.

Upravo ovaj model predstavlja posljednju inačicu borbene austrijske pješačke sablje s kojom je Austro-Ugarska Monarhija ušla u Prvi svjetski rat. Njezin jednostavan izgled svakako je posljedica masovne proizvodnje i pokušaja smanjenja troškova, ali to se ni u kome slučaju nije odrazilo na kvalitetu samoga oružja, koje je pri prijemu u određene arsenale moralo proći čitav niz rigoroznih provjera koje je strogo propisalo Ministarstvo rata. Svi su primjerci standardiziraninih dimenzija, a pojavljajuju se s dvama oblicima korica – drvenim ili metalnim obloženim debelom crnom konjskom kožom.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2019.    

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije