AKTUALNO

"Rusi će za pet godina imati mornaricu iste veličine kao i Sovjetski Savez"

Russian cruiser
Foto: Wikimedia
1/3
30.12.2015.
u 14:14

Izvještaj "Ruska mornarica: povijesna tranzicija", uplašit će američku javnost kao što je to napravila sovjetska invazija na Afganistan prije točno 36 godina.

Mornarička obavještajna služba SAD-a upozorava na novu, tehnološki naprednu rusku mornaricu koja izlazi na svjetsku pozornicu kako bi pokazala da je velika svjetska sila. Pišu da će kroz pet godina Ruska Federacija imati isti, ako ne i veći broj plovila kao i Sovjetski Savez. Naravno, SAD neće odgovoriti u stilu svog kontroverznog predsjednika Reagana, piše NI.

U izvještaju na 68 stranica koji je izašao ovaj mjesec - "Ruska mornarica: povijesna tranzicija", uplašit će američku javnost kao što je to napravila sovjetska invazija na Afganistan prije točno 36 godina. Međutim, puno ljudi vjerojatno neće ni znati za ovaj izvještaj. "Nova, visokotehnološka ruska mornarica koja se ubrzano naoružava oružjem klase "Kalibr", moći će sve jače štititi morske prilaze Ruskoj Federaciji te će povećati svoj utjecaj u obližnjim morima, piše u izvještaju.

Foto: Wikimedia

Fotografija stare "Akule".

U listopadu su ruski brodovi lansirali 26 supersoničnih krstarećih raketa klase "Kalibr" koje su letjele oko 1500 kilometara prema Iraku, Iranu i jedanaest ciljeva Islamske Države i svih protivnika Assadovog režima. Navodno su se četiri srušile, a Moskva je lansirala dodatnih 18 raketa "Kalibr" prošli mjesec na ciljeve u Siriji.

Foto: Wikimedia

Fotografija nove podmornice - Yuri Dolgorukiy

U izvještaju dalje piše kako će "višenamjenska borbena snaga pomoći Rusiji da demonstrira svoje ofenzivne kapacitete, prijeti susjedima, prikaže svoju regionalnu moć te pomogne Putinu da vrati Rusiju na trag velike svjetske supersile.

Izvještaj govori o nekoliko specifičnih mornaričkih projekata koji bi uskoro trebali biti gotovi..

  • Balistička nuklearna podmornica "Dolgorukiy" klase SSBN, 8 komada do kraja 2020. godine.
  • Višenamjenska nuklearna borbena podmornica četvrte generacije "Severodivinsk", 8 komada do kraja 2020. godine
  • Fregata klase "Grigorovič", 6 komada do kraja 2020. godine.

U postsovjetskom vremenu, ruska je vlada krenula putem isplativijeg ulaganja u vojsku kako bi se smanjili i izbjegli nepotrebni troškovi.

Komentara 33

BR
Branko102
17:09 30.12.2015.

Rusija je samodostatna država i ne mora po svijetu širiti fašizam kao cionističke grabežljive elite,koje su prije svega problema američkih građana,njihovih robova.

PR
prepri43
16:33 30.12.2015.

U pozadini svega ovoga su vlasnici FED-a, koji straše američke porezne obveznike nepostojećom ruskom opasnošču, kako bi natjerali američku vladu da od njih posudi nove milijarde za trku u naoružavanju.

NJ
Nebitno_je
16:34 30.12.2015.

Hehehe javio se čovjek što živi u državi čiji vanjski dug će za koju godinu premašiti BDP pa će u dronjcima živjeti do kraja života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije