IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Rođenje Eugena Savojskoga

Wikimedia Commons
09.10.2020.
u 08:35

Jedan od najvećih svjetskih vojskovođa i državnika Eugen Savojski, uz potporu austrijske kuće Habsburg, proslavio se u borbama protiv Turaka i Francuza te u Ratu za španjolsku baštinu.

Jedan od najvećih svjetskih vojskovođa i državnika Eugen Savojski, uz potporu austrijske kuće Habsburg, proslavio se u borbama protiv Turaka i Francuza te u Ratu za španjolsku baštinu.

Savojski je rođen 18. listopada 1663. u Parizu. Studirao je matematiku i prirodne znanosti, no ubrzo se odlučuje za vojni poziv – nije bio primljen u francusku vojsku pa je stupio u austrijsku. Njegove pobjede nad Turcima kod Sente (1697.), Petrovaradina (1716.) i Beograda (1717.) označile su prekid turskih osvajanja u Europi, a Karlovačkim (1699.) i Požarevačkim mirom (1718.) Habsburgovci su stekli velike dijelove Hrvatske i Slavonije. Njegovo djelovanje nije bilo ograničeno samo na vođenje ratova – iskazao se kao državnik, graditelj i veliki kolekcionar knjiga. Posljednju večer života proveo je s Eleonorom Batthyany, u čijem je društvu boravio posljednjih 20 godina života. Ostao je neženja do kraja života i nije imao nasljednika. Umro je od upale pluća 21. travnja 1736. u Beču. Pogreb je nalikovao na trijumfalnu povorku i bio je izraz velikoga poštovanja prema njemu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u listopadu 2019.



 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije