RIMSKO CARSTVO

Rođen rimski vojskovođa i car Dioklecijan 245. godine

Dioklecijan
Foto: Wikimedia
22.12.2015.
u 13:25

Bio je vojskovođa koji je tražio pobjedu, a ne slavu

Francuski car i vojskovođa Napoleon,  u razgovoru sa svojim generalom i kasnijim maršalom Marmontom nazvao je rimskog cara Dioklecijana »najvećim žandarom u povijesti«. Naime ovaj se rimski car oslanjao isključivo na vojsku pod svojim izravnim zapovjedništvom, a ona u 20 godina njegove vladavine nije doživjela niti jedan poraz. Svaki rat koji je Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan vodio završio je u konačnici pobjedom Rimljana. Dioklecijan je bio metodičan vojskovođa koji je tražio pobjedu, a ne slavu. Rođen 22. prosinca 245. god. kao Diokles izabrao je vojnički poziv i vjerojatno u vojnu službu stupio za vrijeme cara Galijena služeći u nekoj od glasovitih carskih konjičkih postrojba iz rimske provincije Dalmacije. Iskazavši vojnički talent, već je za cara Aurelijana postao general (lat. »Maigister militum«) i s njim sudjelujeu pohodima protiv Palmire i Egipta. Za vladavine Proba postaje vojni zapovjednik provincije Mezije, a Probov nasljenik Kar postavlja ga zapovjednikom careve konjaničke tjelesne garde (lat. »Comes domesticorum equitum«) te god. 283. konzulom. Diokles pod Numerijanom, Karovim nasljednikom zadržava položaj zapovjednika.Nakon čudne Numerijanove smrti 17. rujna 284. god. Diokles je proglašen imperatorom uzimajućiime Dioklecijan. U borbi za carski tron sa suparnicima se sukobio naušću Morave u Dunav, a nakon pobjede ulazi u Rim. Carsku čast podijelio je s prijateljem Maksimijanom, s kojim potom dijeli i carstvo. Maksimijan preuzima Zapad, a Dioklecijan Istok. Od samog početka dva se »augusta« čine poput vatrogasaca koji ne stignu ugasiti jedan požar, a već bukne drugi.

Maksimijan u Galiji guši ustanak seljaka i siromašnih robova tzv. Bagauda, a na Dunavu odbija Germane. Te iste 286. godine Dioklecijan odbija Perzijance, a potom u Egiptu pobjeđuje uzurpatora Ahileja i guši pobunu Blemejaca. Nadalje u Africi odbija napade Kvikvegecijana i Maura te pobjeđuje generala Julijana koji se proglašava augustom u Kartagi. Već sljedeće godine Rajna je ponovo u plamenu, a na Istoku Perzijanci koriste rimsku odsutnost i ruše neke utvrde. No pobjeda u oba slučaja na kraju pripada Rimu. Godinu dana kasnije odbijeni su Saraceni, a god. 290. Dioklecijan vodi pohod na Blemejce u Gornjem Egiptu. Na povratku u Sirmij nanosi poraz Saracenima u Siriji. Sljedeće, 291. godine masa Gota provaljuje preko Dunava, no rimska ih vojska u nekoliko bitaka potiskuje prema »Nassiusu« (Nišu). Ondje su Goti unatoč brojčanoj nadmoći doživjeli težak poraz pa Senat dodjeljuje Dioklecijanu titulu »Goticus Maximus«. Potom on ratuje protiv novog perzijskog kralja Narseja čiju vojsku od potpunog uništenja spašava pješčana oluja. Dioklecijan se zatim ponovno bori protiv pobunjenika u Egiptu, a svoj posljednji rat vodi protiv Perzijanaca. Dioklecijan je reformirao vojsku, koja je od Augustovih 350 000 narasla na 550 000 vojnika, a broj legija povećao se sa 30, a pod Trajanom na 60. Istodobno se broj legionara po legiji smanjio sa 5 500 na 1 500–3 500, poradi bolje pokretljivosti. O obrani granice brinuli su se slabo pokretni »limitanei« koji su trebali zadržati neprijatelja do dolaska glavnine carske vojske »comitatensesa« (udarnih, većinom konjaničkih postrojbi) za čije su brže kretanje građene ceste »Strata Diocletiana«. 

Ključne riječi

Komentara 9

MA
Marlo
09:26 23.12.2015.

Zanimljiv clanak o istoriji balkana iz doba Rimljana. Na zalost kod nas u Srbiji su mahom unisteni objekti iz tog perioda u brojnim ratovima u zadnjih 2000 godina. Kod vas u Hrvatskoj je stosta hvala Bogu sacuvano i moze see videti i posetiti.

CN
cosmic_navigator
16:34 23.12.2015.

kako da su u srbiji uništeni svi ostatci rimskog doba? sirmij, sremska mitrovica izgleda baš kao za vreme dioklecijana? zanimiva tema ... a ne znam dal je datum rođenja zaista znan, o dioklecijanovom ranom životu mal je sigurnog, neki kažuažu čak da je bio iz familije oslobođenih roba, nista napisali o njegovom progonjenju krščana (koje je svojim brutalitetom navodno inspiriralo njegovog juniorja konstantina oslobađanju krščana), ostim toga veča vojska je naravno skupljija vojska in time je dioklecijan znan po poreznim iscpravanjima populacije, je i jedini penzionisani car, s njegovim penzionisanjem naravno nijo bilo ništa lakše ili mirnije i zato ga zove iz mirovine (u splitu)... a on jim "jao da bih vi vidljeli moj kupus kojeg sam zasadijo lastnim rukama, ne bih me zvali u oluju beskonačne pohlepe

CN
cosmic_navigator
16:40 23.12.2015.

dioklecijan je izvorom iz balkanskih krajeva (je li to split ili duklja nije sigurno), ali balkan Ilyria bio je verovatno najvažnija baza vojnika rimske armije, jer tu narod imao "virtus ilyrici" i na dunavu je najvažnija granica z največom koncentracijom rimske vojske i sa bedemom, ali i to nijo pomoglo da ta linija ne bi pala i rim propado, nešto slično današnjim vremenima-navalu ilegalnih migranata iz bliskog istoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije