UVODNIK NOVOGA BROJA

Reportaža s Istočnog bojišta Prvoga svjetskog rata pun pogodak

Vojna povijest
05.09.2019.
u 13:35

Naš vrli autor Zvonimir Freivogel donio nam je pak šlager ovog broja, manje poznatu temu, kao što je i manje poznata tema o njemačkom bombardiranju Barija početkom prosinca 1943. godine, dvije godine nakon japanskog napada na Pearl Harbour.

Ekskluzivna reportaža s bivšeg Istočnog bojišta Prvoga svjetskog rata odlično je odjeknula među čitateljima. I to ne čudi, jer se o toj bojišnici zna samo općenito kod nas, ali puno premalo u odnosu na broj hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika koji su ondje bili u ratu, i mnogi zauvijek gore ostavili i svoje kosti. Posebice je mali broj nas koji imamo prilike otići gore, i sto godina poslije, i obići sva ta mjesta ratovanja i stradanja.

Zato je od velike vrijednosti sve ovo što u magazinu piše kolega Filip Katanić, pa tako i u drugom nastavku o ovome broju. Prvi je plan bio da reportaža ide u tri nastavka, ali kad smo obojica shvatili koji i kakav materijal autor ima, odmah smo se složili da reportaža treba ići u pet nastavaka, i tako će biti. Jer je naša ekipa gore provela nekoliko dana tijekom kojih je autor na fotografijama zabilježio niz prvorazrednih lokacija, a da ne govorim još i o tekstualnom materijalu koji ide uz fotografije. Stoga ćemo još u ovome i u iduća tri broja doista uživati u Katanićevoj reportaži i kroz njegove tekstove i fotografije pokušati se donekle uživjeti u ambijent u kojemu su ratovali hrvatski vojnici prije stotinjak godina na Istočnome bojištu.

Nadalje, iako nas prof. dr. sc. Mirko Bilandžić svaki put oduševi svojom novom analizom, moram naglasiti da je ova o Brexitu i Sjevernoj Irskoj također pogođena i aktualna, ali i s vrlo neugodnim, opravdanim pitanjem - hoće li odlazak Velike Britanije iz Europske unije obnoviti krvavi sjevernoirski sukob, za koji s pravom kaže, koji u svojoj suvremenoj fazi traje od 1969., da je zasigurno jedan od najdugotrajnijih i najkrvavijih sukoba u suvremenoj Europi, u kojemu je život izgubilo 3 600 osoba, dok ih je 50-ak tisuća ranjeno!? Jedno je sigurno, da je Brexit snažno podijelio Sjevernu Irsku i da je u bliskoj budućnosti svašta moguće.

Naš vrli autor Zvonimir Freivogel donio nam je pak šlager ovog broja, manje poznatu temu, kao što je i manje poznata tema o njemačkom bombardiranju Barija početkom prosinca 1943. godine, dvije godine nakon japanskog napada na Pearl Harbour. Katastrofa u luci u Bariju bio je najveći poraz Saveznika nakon Pearl Harboura, pa je tragedija u Bariju s pravom dobila i dodatak – drugi Pearl Harbour.

Foto: Vojna povijest

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije