IZ NOVOG BROJA

Ratni heroj bez oružja

Cross Creek Pictures
19.07.2018.
u 07:21

Zadnji film Mela Gibsona o životu i ratnom putu Desmonda Dossa, prvog primatelja američke Medalje časti koji je uložio prigovor savjesti i postao heroj bez ispaljenog metka.

Kada je prošle godine MORH poslao pozive za popunjavanje pričuvnih pukovnija, u medijima su počele kružiti vijesti kako ipak postoji alternativa odlasku u vojsku: treba uložiti prigovor savjesti. Prigovor savjesti (ili priziv savjesti) u ovom je slučaju pravo pojedinca da odbije služiti u vojsci ako se to protivi njegovim etičkim, moralnim ili vjerskim načelima.

Taj je pojedinac i dalje obvezan služiti u sastavu civilne zaštite i na taj način može odraditi svoju dužnost. No što ako pojedinac želi služiti u vojsci i ići u bitku, ali odbija koristiti oružje? Zvuči pomalo nevjerojatno, ali upravo je to bila odluka Desmonda Dossa, bolničara američke vojske za vrijeme Drugoga svjetskog rata koji je za svoju hrabrost u bitci za Okinawu dobio Medalju časti. On je prvi u povijesti američke vojske koji se pozvao na prigovor savjesti (eng. conscientious objector), a da je za svoje zasluge u ratu nagrađen tom medaljom. „Greben časti“ je biografski film koji prati Dossovu fascinantnu priču od ranog djetinjstva, odlaska u vojsku, problema s kojima se susreće zbog svojih uvjerenja te konačno do paklene bitke za Okinawu i spašavanja svojih suboraca.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije