ISTRAŽIVANJA

Ratne olupine brodova i zrakoplova do Domovinskog rata

Katamaran
Foto: Igor Miholjek/Hrvatski restauratorski zavod
06.11.2014.
u 18:16

Želja nam je široj javnosti približiti vojne (ratne) olupine brodova i zrakoplova nastradale u vihorima ratova na ovim prostorima od antike do Domovinskog rata

Potopljene olupine brodova i zrakoplova oduvijek intrigiraju maštu pustolova, arheologa, lovaca na blago, ali također i sve širu populaciju radoznalaca. Tiskani i elektronički mediji sve češće tu potrebu korisnika za takvim informacijama nastoje zadovoljiti objavljivanjem što atraktivnijih podataka i foto/video materijala o pronađenim nalazima. Olupine predstavljaju doslovno „vremenske kapsule“, odnosno spomenike povijesti u kojima je vrijeme zastalo u onom trenutku kada su dotaknuli dno podmorja. Prije nekog vremena iznjedrila se zanimljiva inicijativa koja je potekla iz redova ronilačkih entuzijasta okupljenih unutar i oko Ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba s kojom želimo upoznati čitateljstvo časopisa “Vojna povijest”. Želja nam je široj javnosti približiti vojne (ratne) olupine brodova i zrakoplova nastradale u vihorima ratova na ovim prostorima od antičkih vremena zaključno s Domovinskim ratom. Naravno da nam nije za cilj upoznavati čitateljstvo s ratnim olupinama koje su odavno poznate i opisane u ronilačkim vodičima Jadrana, nego s onim olupinama koje su uglavnom potpuno nepoznate široj javnosti, a neke djelomično ili potpuno nepoznate i stručnoj javnosti. 

U planu je da to ponekad budu i očuvani vitalni dijelovi ratne tehnike koji također, u onom obliku u kojem su sačuvani, svjedoče o nekom ratnom događaju iz prošlosti. Morske, odnosno riječne i jezerske vode jedini su medij u kojemu je moguće pronaći povijesne artefakte ovakvih veličina na svojim vječnim počivalištima koji, svaki na svoj način, pričaju priču o sudbinama ljudi i ratnim događajima u kojima su nekad imali važnu ulogu. Iznimno nam je drago da je uredništvo VP-a prepoznalo entuzijazam grupe autora, eksperata iz različitih područja, kojima je cilj tragati za istinom i rasvjetljavati ratne događaje o kojima će biti riječi u budućim nastavcima serijala te nam osigurao prostor na svojim stranicama. Nastojat ćemo biti što ekskluzivniji s našim pronalascima iz podmorja i što aktualniji u rasvjetljavanju njihovih sudbina, u skladu s nama dostupnim podacima.

Novi broj VP magazina za vojnu povijest pronađite od 5. studenoga na svim kioscima za samo 19,99 kn!

Ključne riječi

Komentara 1

T1
t12matija
19:24 06.11.2014.

da iznimno bitno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije