Suvremeni ratovi

Rat za Falklande 2

Rat za Falklande 2
Vojna povijest
05.10.2011.
u 11:53

Dok je Daniel Antonio Jukić poginuo, druga dvojica pilota Roberto Ćurilović i Sergio Sepetić, podrijetlom Hrvati, preživjeli su rat i danas žive u Argentini

Pogibija poručnika Daniela Antonia Jukića zasigurno predstavlja jednu od pojedinačno najtragičnijih epizoda rata za Falklandsko otočje. Drugoj dvojici pilota, također podrijetlom Hrvatima, sudbina je namjenila potpuno drugačiju ulogu. Kapetan korvete Roberto Ćurilović, čiji su pretci u Argentinu doselili iz sela Pećurkovo brdo nedaleko od Duge Rese, rodio se 3. siječnja 1947. godine u glavnom gradu, Buenos Airesu. Njegov otac, Roko Ćurilović, (kasnije je promijenio ime u Roque Curilovic) emigrirao je u Argentinu 1926. godine.

Roko je prvi posao našao na poslovima izgradnje električne centrale u gradu Rosario. Nakon završetka tog posla, otišao je u Buenos Aires i zaposlio se u brodogradilištu čiji je vlasnik bio također Hrvat, Mihanović (Mihanovich). Kao čovjek velikog znanja u brodograđevnoj industriji, Roko je napredovao u struci i 1955. je godine, kad je otišao u zasluženu mirovinu, bio voditelj cjelokupne brodogradilišne radionice. U braku s Isis Taricano (čija je majka Hrvatica iz Splita) imao je samo jedno dijete, sina Roberta. Roko Ćurilović umro je 1966. godine u Argentini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije