SUVREMENI RATOVI

Rat u Tigraju - počeo etiopski građanski rat

Youtube TPLF-a
06.11.2020.
u 10:30

Tigraj, jedna od najvažnijih regija Etiopije (izvorište povijesne Aksumitske civilizacije), domovina je etnosa Tigrajaca unutar šarene etiopske narodnosne slike.

U noći s 3. na 4. studenoga po lokalnome vremenu premijer Etiopije Abij Ahmed na društvenim je mrežama objavio kako je nakon izgreda i napada na kamp etiopske vojske naredio oružanu akciju protiv vlasti u sjeverozapadnoj etiopskoj regiji Tigraj (Tigray, Tigre). Dogodilo se to u jeku američkog izbornog dana, a vijest izgleda kao da je, nakon Gorskoga Karabaha, još jedan rat počeo iz vedra neba. Što se to događa?

Tigraj, jedna od najvažnijih regija Etiopije (izvorište povijesne Aksumitske civilizacije), domovina je etnosa Tigrajaca unutar šarene etiopske narodnosne slike. Između 1975. i 1991. godine iz Tigraja i Eritreje dolazio je najjači oružani otpor protiv tadašnjeg vojnog režima Derg u Etiopiji. Nakon sloma Derga, Eritreja je otišla svojim neovisnim putem, a Tigraj je ostao u etiopskome federativnome sustavu. Antidergovska pobunjenička organizacija TPLF (Tigrean People's Liberation Front – Tigrajska narodno-oslobodilačka fronta) postala je glavnim dijelom etiopske vladajuće koalicije EPRDF-a, a njezin vođa, Meles Zenavi, premijer Etiopije od 1995. do 2012., do godine njegove smrti. Upravo pod njegovom vlašću, između 1998. i 2000. traje izrazito destruktivni Etiopsko-eritrejski rat. Etiopsku granicu s Eritrejom prati upravo regija Tigraj, a glavninu etiopskog zapovjednog kadra u tome ratu čine bivši članovi TPLF-a. Zapamtite ovo za kasnije.

Promjene pod Abijom Ahmedom

Nakon Melesove smrti, premijer je postao Hailemariam Desalegn. On se, međutim, povukao i ustupio mjesto 2018. Abiju Ahmedu iz etnosa Oromo. Tu se stvari naglo mijenjaju, počinje niz unutarnjih i vanjskopolitičkih reformi. Između ostaloga, pretvara EPRDF u novu, jedinstvenu stranku, Partiju prosperiteta. Međutim, dio stranaka činiteljica EPRDF-a ne ulazi u ovaj projekt, a među njima je i ključni TPLF iz Tigraja. Na vanjskopolitičkom frontu, Ahmed potpisuje mirovni sporazum s Eritrejom koji (načelno) završava pogranični dispute. Vođa TPLF-a Debrecion Gebremihael osuđuje potpisivanje mira s krvnim protivnikom, ali Ahmed za to dobiva Nobelovu nagradu za mir. Polako se otvara politička kriza.

Godina 2020.

Godine 2020. stvari izmiču kontroli. Veze Addis Abebe (Etiopija) s Tigrajem sve su slabije. TPLF ponovno naoružava vojsku i u veljači već je pokazuje u obliku vojnih mimohoda. Sljedeći mjeseci označeni su pandemijom COVID-19 koja je dodatno zakomplicirala situaciju. Dana 29. kolovoza bili su zakazani sveetiopski parlamentarni izbori. Oni su, međutim, otkazani (ili odgođeni) radi pandemije, a Ahmedov mandat produžen je za 12 mjeseci. U prkosnom činu, regija Tigraj 9. rujna provodi svoje izbore, koje glatko dobiva TPLF. Ahmed ovaj čin proglašava ilegalnim. TPLF izjavljuje kako je krajem rujna 2020. premijerski Ahmedov mandat završio, nakon čega on, po njima, vlada nelegalno.

Rat

Situacija dolazi do usijanja spomenutog 3. studenoga, kada premijer Ahmed optužuje snage Tigraja kako su, navodno, napale jednu bazu etiopske vojske. Nekoliko sati kasnije on praktički objavljuje rat regiji Tigraj. Vijesti iz ovoga sukoba dolaze izrazito teško. One općenito spominju sukobe, poginule, a uvečer 5. studenoga čak i zračne napade na „glavni grad“ Tigraja, Makalle. U međuvremenu, zabilježene su „defekcije“, prelazak velikog broja vojnika iz etiopskih garnizona u Tigraju na stranu TPLF-a. Dok se mnoge analize na stranim web stranicama pitaju „Je li počeo građanski rat u Etiopiji?“ ovdje ćemo se usuditi reći „da“, jer apsolutno odogovara definiciji „oružane borbe antagonističkih (klasnih, nacionalnih, vjerskih, političkih i dr.) društvenih skupina unutar jedne države“. Vidjet ćemo kojom će se žestinom nastaviti, ali izvjesno je njegovo dugo trajanje s obzirom na desetke tisuća vojnika koji su trenutno mobilizirani. Rat koji bi se mogao preliti na druge dijelove Etiopije i ozbiljno ugroziti opstanak te drevne afričke države.

Detalji za promatranje

*Hoće li se u sukob uključiti i Eritreja, koja je u ovome sukobu dala podršku Abiju Ahmedu?

*Ima li u događajima svoje prste Egipat, koji na sve načine želi usporiti otvaranje brane GERD na Modrome Nilu? Drugim riječima, može li se Egipat zapravo tek uključiti?

*Koliko se sukob može rasplamsati s obzirom na „blokadu“ svjetske diplomacije zbog COVID-19 i neizvjesnih izbora u SAD-u?

*Pokazuje se kako COVID-19 pandemija sve duže traje, tinjajući konflikti sve lakše eruptiraju u otvorene oružane sukobe, što vidimo i u slučaju Gorskoga Karabaha i u Tigraju. Je li mogući još koji sličan scenarij u drugim dijelovima svijeta?

 

Fotografije: Snage TPLF-a na vojnome mimohodu u veljači 2020., Makalle

Foto: Youtube TPLF-a

Foto: Youtube TPLF-a

 

Karta: Regija Tigraj unutar Etiopije

Foto: VOA news

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije