BIZANT U RATU

Rat i mir

Bizant u ratu
Foto: Wikimedia CC
23.01.2017.
u 19:48

Bizantski su carevi vođenje ratova opravdavali time da ponajprije žele očuvati mir, proširiti teritorij kršćanskog svijeta i kako bi obranili Božji „izabrani narod“

Srednjovjekovni istočnorimski svijet obilježavalo je jedno društvo koje je u velikoj mjeri veličalo mir, a osuđivalo rat. Svaku vrstu borbi nastojalo se izbjeći pod svaku cijenu. Međutim, Bizantsko Carstvo naslijedilo je vojno-administrativne strukture i, jednim dijelom, vojnu ideologiju nekršćanskoga Rimskog Carstva dok se ono nalazilo na vrhuncu svoje moći. Takve postojeće suprotnosti između naslijeđene tradicije i kasnijih poimanja Bizantinci su nastojali riješiti primjenom političko-religiozne ideologije ili, uopćeno govoreći, jednog pogleda na svijet u koje  se miješalo kršćanske ideale s jedne strane zajedno s opravdanjem rata na drugoj strani. Dakako, to opravdanje rata ponajprije se odnosilo na obranu rimskog svijeta i ortodoksije (grč. „ispravnog mišljenja“). Od 4. i 5. stoljeća pa nadalje istočnomediteranske i balkanske regije takvo su stapanje ideja generirale u poprilično jedinstvenu kulturu koja je mogla bezrezervno ostati vjerna pacifističkim idealima, a opet je u svojim korijenima mogla opravdati i ozakoniti održavanje i upotrebu efikasnoga militarističkog aparata.

Takav pristup jasno je sumiran u uvodu pravne kodifikacije usvojene od strane cara Leona III. i Konstantina V. u godini 741.: „Obzirom da je Bog u naše ruke postavio carski autoritet... vjerujemo da ne postoji ništa važnije ili veće od toga da vladamo i upravljamo ispravno i pravedno... i zato možemo biti okrunjeni Njegovom svemoćnom rukom koja će nam osigurati pobjedu nad našim neprijateljima (što je puno važnije i dragocjenije od dijademe koju nosimo) te će zbog toga možda i doći do mira ...“

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. siječnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije