U žarištu

Putinova reforma ruskih oružanih snaga

Putinova reforma ruskih oružanih snaga
Vojna povijest
05.07.2012.
u 22:37

Novi reformski procesi osobito intenzivno restrukturiraju samostalni rod vojske, pod neposrednim zapovjedništvom Ministarstva obrane - zračno-desantne snage

Razmatranje suvremenih međunarodnih odnosa na europskom prostoru teško je moguće bez uključivanja Rusije kao jednoga od značajnih međunarodnih čimbenika. Zapravo, kroz cijelu europsku povijest, na većinu društvenih procesa uloga je Rusije manje ili više izražena, ali gotovo uvijek nezaobilazna, uzevši u obzir njezinu veličinu, brojnost stanovništva, gospodarski potencijal i prirodne resurse. Naravno, njezina uloga u međunarodnim odnosima oscilirala je u skladu s odnosima na njezinom unutarnjem planu (u prvom redu), što je u velikoj mjeri usmjeravalo i njezino vanjskopolitičko ponašanje. U tom smislu, nakon raspada Sovjetskoga Saveza Rusija je prolazila kroz jedno od najtežih razdoblja u svojoj povijesti, u čemu bez sumnje veliki udio ima njezin tadašnji predsjednik Jeljcin koji je doduše na vlast došao otvoreno se suprotstavljajući pučističkim snagama i žestoko braneći demokratske sadnice koje je posadio Gorbačov u sutonu Sovjetskoga Saveza, što je bilo prepoznato od širokih masa ruskih građana i na odgovarajući način valorizirano na predsjedničkim izborima. Međutim, kada je Jeljcin preuzeo vlast, mnoge grane demokratskih sadnica brutalno su odrezane, a on se i doslovno pretvorio u „cara Borisa“ (kako su ga sve češće počeli nazivati i prikazivati u javnosti njegovi neprijatelji, ali i laskavci kojima se sve više okruživao), dok je zemlja tonula u vrlo teško gospodarsko, financijsko i socijalno stanje zbog neuspješnih gospodarskih reformi, izbijanja rata u Čečeniji, nenadziranoga rasta kriminala i korupcije te općega raspada dotadašnjega sustava vrijednosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije