IZ NOVOG BROJA

Putinov rusizam (fašizam?) i agresija na Ukrajinu

Wikimedia Commons
12.09.2022.
u 13:13

Je li odluka o ruskoj invaziji na Ukrajinu katastrofalna pogreška koja će vratiti Rusiju godinama unazad ili je pogurati u raspad? Može li se ponoviti povijest nakon Ruskojapanskog rat 1904./05. godine kada je Rusija u očima svijeta bila poražena i ponižena, a poraz izazvao ogorčenje, nemire, pobune i prvu revoluciju 1905. godine u ruskom narodu? Je li to početak kraja Putinovog doba?

Na početku 21. stoljeća Rusija je pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu, započinjući najveći vojni sukob i najveću izbjegličku krizu u Europi od Drugog svjetskog rata. Svjedoci smo novoga rata u Europi koji sve više poprima globalne dimenzije i dovodi svijet bliže još jednom globalnom ratu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ratom želi ispraviti „nepravde“ koje su počinili njegovi prethodnici u području Crnog mora, uništiti Ukrajinu i teritorij pripojiti Rusiji. Smatra kako je u prošlom stoljeću učinjena povijesna pogreška time što je Ukrajini bilo dopušteno postati federativnom jedinicom unutar bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Hrvatske koja je bila federativna jedinica u SFRJ. Temeljem tog statusa, a nakon raspada Sovjetskog Saveza 1992. godine, Ukrajina je postala neovisna nacionalna država.

"Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko" , veli Putin. Uspoređujući sebe s ruskim carem koji je vladao početkom 18. stoljeća i ratom prisvojio švedski teritorij kojim je Rusiji osigurao izlaz na Baltičko more i put u zapadnu Europu, novi “Pravitel” (Vladar), nova titula za ruskog predsjednika Putina, smatra kako je sada vrijeme "… na nama da vratimo ono što je rusko i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koje su pred nama."

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2022.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije