AKTUALNO

Putin šalje brodovlje i podmornice prema Tihom oceanu

Wikimedia CC
02.10.2017.
u 20:55

Prema glasnogovorniku Vladimiru Matveevu, glavni je cilj putovanja prikaz zastave Andreevsky u azijsko-pacifičkoj regiji kako bi se razvila pomorska suradnja s azijsko-pacifičkim zemljama.

Rusija šalje dva ratna broda za protupodmorničko ratovanje te tanker prema Tihom oceanu kako bi pokazala svoju snagu blizu korejskog poluotoka te u Južnokineskom moru gdje su danas vrlo visoke napetosti, piše Newsweek.

"Razarači Admiral VinogradovAdmiral Panteleyev i tanker Boris Butoma zaplovili su iz ruske baze Vladivostok te će posjetiti devet stranih luka u sljedeća četiri mjeseca", izjavio je danas glasnogovornik mornarice za državnu agenciju RIA Novosti.

Prema glasnogovorniku Vladimiru Matveevu, glavni je cilj putovanja prikaz zastave Andreevsky u azijsko-pacifičkoj regiji kako bi se razvila pomorska suradnja s azijsko-pacifičkim zemljama. Nije točno specificirao koje će zemlje ugostiti ruske brodove.

Zastava Andreevsky je znak ruske mornarice - plavi Andrijin križ na bijeloj pozadini. Matveev je također izjavio kako su brodovi spremni za vojne vježbe. Razarači su nedugo prije uvježbavali obranu protiv raketnog i zračnog napada blizu Japanskog mora.

Ruski vojni i pomorski kapaciteti su dosad najviše bili usmjereni na Zapad. Međutim, Moskva itekako želi ojačati prisutnost na Dalekom istoku koja nije više na razini kao tijekom Hladnog rata.

Rusku Pacifičku flotu će ojačati dvije nove podmornice klase Varšavjanka - Petropavlovsk-Kamčatski te Volkov. Stići će krajem 2019. godine. Od 2013. godine Vladimir Putin je nekoliko puta izjavio kako želi ojačati rusku trgovinsku i vojnu prisutnost u azijsko-pacifičkoj regiji.

Ruska mornarica završila je ratne igre s Kinom blizu obale prošlog mjeseca. Slična se vježba održala i prošle godine u Južnokineskom moru.

Komentara 1

TO
tomotomin
21:08 04.10.2017.

"Rusifikacija"(fale ti klikeri u glavi) sovjetski savez je unistio rusifikaciju oktobarskom revolucijom i Rusi nisu vise gotovo 100 godina nista Rusificirali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije