IZ NOVOG BROJA

Putevima proboja

Branko Sivć
14.06.2018.
u 07:37

Dvadeset i pet pripadnika Udruge ratnih veterana 204. brigade HV-a i njihovih simpatizera simbolično je prohodalo jednim od nekoliko puteva kojim su se u studenome 1991. dio vukovarskih branitelja i civila probili iz neprijateljskoga okruženja.

Dvadeset i pet pripadnika Udruge ratnih veterana 204. brigade Hrvatske vojske i njihovih simpatizera, 27 godina poslije, 12. svibnja 2018. simbolično je prohodalo jednim od nekoliko puteva kojim su se u studenome 1991., kada je već bilo izvjesno kako je obrana grada slomljena, dio branitelja i civila koji su se na to odlučili, probili iz neprijateljskoga okruženja.

Razloga za tu odluku je nekoliko, od kojih je možda najvažniji onaj da se za monografiju u izradi – „Obrana Vukovara i 204. vukovarska brigada“ mapiraju-ucrtaju pravci kretanja te mjesta pogibije i stradavanja, s imenima poginulih, nestalih i zarobljenih branitelja, o čemu ni do danas ne postoje potpuni podaci. Naime, dosad nije utvrđen točan broj onih koji su odbivši predaju kao opciju stradali pokušavajući se iz više pravaca probiti do Vinkovaca, od nosno najbližega neokupiranog teritorija.

Drugi, ne manje važan povod ovoj hodnji za preživjele sudionike proboja iz Grada, kao i pripadnike Udruge ratnih veterana 204. brigade, jest odavanje počasti onima koji prije 27 godina nisu uspjeli, koji su izginuli u minskim poljima, koji su tamo pobijeni ili je nad njima izvršena egzekucija. U ovoj prvoj organiziranoj hodnji prošlo se putem kojim su iz grada u okruženju izišli najvećim dijelom pripadnici vojne policije i HOS-a, ali i drugi branitelji, ukupno nas trideset i osam. Kao aktivan sudionik iz 1991. godine, pa tako i ove hodnje, spomenut ću i treći razlog koji je mnoge od nas naveo da duplo stariji, narušenoga zdravlja prođemo putem kojim smo prošli prije gotovo trideset godina.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije