UVODNIK NOVOGA BROJA

Prvi hrvatski tim "Wreck Hunters Adriatic" otkrio nam je olupinu parobroda "Vila" kojeg su potopili Britanci krajem Velikog rata

VP
04.08.2020.
u 09:24

Jadransko more „groblje“ je mnogih brodskih olupina. Na Jadranu su se odvijale mnoge pomorske bitke u stoljećima iza nas, i more je progutalo mnoge brodove i druge ploveće objekte koji su na ovaj ili onaj način bili onesposobljeni za daljnju plovidbu.

Jadransko more „groblje“ je mnogih brodskih olupina. Na Jadranu su se odvijale mnoge pomorske bitke u stoljećima iza nas, i more je progutalo mnoge brodove i druge ploveće objekte koji su na ovaj ili onaj način bili onesposobljeni za daljnju plovidbu.

U magazinu smo već u nekoliko navrata objavljivali neke od takvih nalaza olupina. Pokrenuli smo i serijal pod nazivom „Potopljena vojna povijest“, ali serijal koji nije zamišljen kao niz tekstova jedan za drugim, nego serijal pod identičnim nazivom, pod kojim ćemo povremeno objavljivati rezultate istraživanja pojedine brodske olupine u Jadranu. I tako smo za ovaj broj dobili novi materijal iz pera profesionalnog ronioca i istraživača Zorana Delibašića, koji je već kod nas objavljivao, a sad nam je donio priču o parobrodu za koji danas gotovo nitko nije čuo.

A prvu informaciju o postojanju olupine ovog parobroda u blizini Primoštena Delibašić je doznao uvidom u „Očevidnik potopljenih brodova“ poduzeća „Brodospas“ iz 1947. godine. Daljnjim istraživanjima literature te arhivske i foto-građe počelo je izlaziti na vidjelo sve više podataka o brodu, kao i kontekstu njegova potapanja. Ekipa je zatim otišla u Primošten i okolicu te razgovorala s lokalnim ribarima. I slijedila je posljednja faza – ekipa se spustila u podmorje, našla olupinu, fotografirala je, snimila video i nastavila dalje istraživati. Kako navodi Delibašić, daljnja arhivska istraživanja, koja su proveli nakon ronjenja, kao i detaljni pregled video snimke učinjene tijekom zarona, nedvojbeno su potvrdila da je riječ o ostatcima parobroda „Vila“ parobrodarskoga društva „Dalmatia“, koji je torpedom britanske podmornice potopljen 30. lipnja 1918. godine.

I tako u ovome broju imamo priču o Jadranu u Prvome svjetskom ratu, o parobrodu, o njegovom potapanju na samome kraju rata, kao i o olupini i njezinoj zaštiti. I na kraju svega, Delibašić i ekipa od ove godine nastupaju kao tim pod nazivom “Wreck Hunters Adriatic”, prvi takav u Hrvatskoj, te će sigurno ubuduće donijeti pregršt novih otkrića koja ćemo predstaviti i u magazinu!

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije