"ZVIŽDAČ"

Mcneilly: "Britansko nuklearno naoružanje je tempirana bomba!"

Britansko nuklearno naoružanje
Wikimedia Commons
19.05.2015.
u 16:14

"Ne skrivam se od uhićenja; vratit ću se u Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećih dana te ću se predati policiji"

Mladi britanski mornar koji je objavio svoje tvrdnje o sigurnosnim propustima na britanskim nuklearnim podmornicama, izjavio je u ponedjeljak da će se predati te očekuje zatvor, piše AFP.

Mornar William McNeilly tvrdi da je britansko nuklearno naoružanje tempirana bomba. Mladi inženjer bio je odsutan na dužnosti bez dopuštenja te je objavio reportažu na osamnaest stranica imena "Nuklearne tajne". Prikazao je 30 sigurnosnih propusta na nuklearnim podmornicama koje se nalaze na zapadnoj obali Škotske. "Ne skrivam se od uhićenja; vratit ću se u Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećih dana te ću se predati policiji", izjavio je za BBC.

McNeilly je rekao da će zatvor biti tako lijepa nagrada za sve što je žrtvovao kako bi upozorio javnost i vladu na propuste. "Sada nemam karijeru, novac, slobodu, a ne mogu ni provesti vrijeme s obitelji i prijateljima. Ali ne žalim."

Izjavio je da su alarmi utišani jer se često pale, postupci za sigurno upravljanje raketama se ignoriraju, a strogo čuvane tajne se uopće ne čuvaju.

Tvrdi da postoje različiti rizici unutar podmornice jer se provjere rijetko izvršavaju. "Samo je pitanje vremena kada će među nas ući psihopat ili terorist", napisao je.

"Većina McNeillyevih tvrdnji je subjektivna te prikazuje osobno mišljenje mornara koji je veoma mlad, a s njegovim tvrdnjama se ne slaže niti pomorska služba", izjavila je Kraljevska ratna mornarica. 

>>Američka mornarica produžila vijek nuklearnim balističkim raketama "Trident"

>>Južna Koreja porinula novu podmornicu

Komentara 1

DU
Deleted user
16:55 19.05.2015.

da će se predati te očekuje zatvor.....vec se predao prije objave ovog clanka, znaci isto malo prostudirajte nesto o cemu pisete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije