UVODNIK NOVOG BROJA

Prije 350 godina kraljevski su Hrvati odjenuli kravatu

Wikimedia CC
03.07.2017.
u 16:01

Ovim nas je riječima u glavnu temu ovog broja uveo njezin autor Vladimir Brnardić, u temu koja i tri i pol stoljeća od njezina začetka budi veliki interes današnjih čitatelja i ljubitelja vojne povijesti.

Prije tri i pol stoljeća, u proljeće 1667., francuski kralj Luj XIV., zvan još i „Kralj Sunce“, ustrojio je elitnu konjaničku Pukovniju kraljevskih Hrvata (Regiment Royal Cravates). Vežući ovu postrojbu na tradiciju hrvatskih konjanika u francuskoj službi tijekom Tridesetogodišnjeg rata mjesec dana kasnije Luj se prvi puta u javnosti pojavio s novim modnim detaljem. Bio je to rubac koji su Hrvati čvorom vezivali oko vrata, današnja kravata. Ubrzo se novi modni detalj s francuskoga dvora i ulica Pariza proširio Europom i svijetom noseći ime po Hrvatima.

Prvi kontakti Francuza i hrvatskih vojnika u 17. stoljeću događali su se tijekom intervencije francuskog kralja Luja XIII. u vojvodstvima Loreni i Bar koja su tada bila suverena, a zatim i ulaska Francuske u rat protiv Španjolske 1635. godine. Budući da je time Francuska ujedno ušla i u Tridesetogodišnji rat (1618. – 1648.) sukobila se s vojskama austrijskih i španjolskih Habsburgovaca. U nekoliko epizoda tog sukoba, u brojnim manjim okršajima, opsadama ili bitkama, među brojnim plaćenicima i redovnim snagama Habsburgovaca, ali i Burbona služili su hrvatski laki konjanici.

Ovim nas je riječima u glavnu temu ovog broja uveo njezin autor Vladimir Brnardić, u temu koja i tri i pol stoljeća od njezina začetka budi veliki interes današnjih čitatelja i ljubitelja vojne povijesti. I s pravom, kad znamo kako je do danas kravata osvojila svijet, iako je to u svjetskim razmjerima čak i dosta nepoznat podatak. Stoga valja sve ovo ponavljati, kako bi se glas o Hrvatima i kravati čuo što dalje. Brnardić je za VP temu obradio najšire što je mogao i znao, i doista je materijal prava poslastica za čitanje. S ovom tematikom izvrsno se poklopio i novi feljton Krunoslava Mikulana, ovaj put o začecima vojnopolicijskih službi i oružništva, koji je uz niz podataka, kao uvijek, obogatio i nizom odličnih ilustracija.

Vjerujem da ne trebam spominjati i isto tako vrijedne materijale iz kronologije Prvoga svjetskog rata, iz Domovinskog rata, o vatrenom oružju... Na kraju krećemo s ratnim plakatima. Što reći, osim još jedan broj za pet!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije