IZ NOVOG BROJA

Predavanje koje smo predugo čekali

HRT
31.01.2022.
u 08:39

HRT-ov dokumentarac kroz 12 epizoda detaljno secira hrvatsku fašističku diktaturu, te iako se može zamijetiti da neke stvari previše ponavljaju a druge nepotrebno preskaču, konačni produkt je izvrsna serija za temeljiti pregled ovog mučnog razdoblja.

Je li Hrvatska spremna za dokumentarnu seriju od 12 nastavaka o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, jednom od najmučnijih razdoblja naše povijesti? Ako pitamo HRT, onda je odgovor vjerojatno „Ne“.

Iako je HRT naručio ovu seriju i platio ju oko milijun kuna, prema riječima scenarista Hrvoja Klasića ta ista kuća je prvo usporavala njen završetak a onda i odbijala staviti u program. S druge strane, ako pitamo gledatelje reklo bi se da smo itekako spremni jer je sudeći po gledanosti interes za ovu temu jako velik. Ovo je prvi dokumentarac koji sveobuhvatno obrađuje temu NDH-a, od početaka i suradnje s Nijemcima, preko ustroja države i genocidne politike do konačnog sloma. Iako serija ima nekoliko slabih točaka, kao npr. recikliranje snimaka i nepotrebno detaljiziranje manje bitnih tema a površan pregled zanimljivijih, gledano kao sveukupni produkt serija pruža zanimljiv, stručan i objektivan pogled na ovaj povijesni period te postavlja izvrsne temelje za daljnje istraživanje. Iako je originalno zamišljena kao dokumentarna serija od samo 6 nastavaka, nakon što su autori vidjeli da imaju jako puno kvalitetnog i nikad viđenog materijala odlučili su seriju produžiti na 12 epizoda koje kronološki prikazuju NDH.

Činjenica da su seriju razvukli na duplo više epizoda nego planirano vidljiva je u seriji, kao recimo u prve dvije epizode koje su zapravo uvodne i objašnjavaju okolnosti u Kraljevini Jugoslaviji pred Drugi svjetski rat.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije